Posted on Hozzászólás most!

Állatok veszélyben szilveszterkor

Szilveszterkor igencsak megnőhet az állatmenhelyek forgalma, a hangos trombitálás, tűzijáték és petárda megrémítheti a házi kedvenceket, akik ijedtükben elmenekülnek otthonról. Óvintézkedésekkel azonban megelőzhető, hogy kutyánk, cicánk ne szökjön el otthonából. A győri állatmenhely létszáma megnövekszik az ünnepek után, ha az új gazda nem készült fel egy négylábú családtag érkezésére és megválik tőle – írja a Győrinap.hu
A létszámot gyarapítja az is, hogy a szilveszteri petárdázásokkor, tűzijátékok fellövésekor például sok kutya és macska az ijedségtől elmenekül otthonról- figyelmeztet Nagy Péter, a győri állatmenhely vezetője.
A robbanáok a legtöbb háziállatból rettenetes félelmet váltanak ki, és még a legbátrabbakban is azonnal aktiválják a menekülési ösztönt. A legtöbb kisállat ilyenkor nem is tudja betájolni a zajforrást, átmenetileg elveszti tájékozódási képességét, élete védelmében hanyatt-homlok menekül, és igyekszik minél messzebb kerülni a veszedelmes dörejtől- erősítette meg Marosvölgyi Péter, a kisállat-biztosításokat is kínáló AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.
„Néhány egyszerű óvintézkedés betartásával azonban elkerülhető, hogy elszökött kutyánk vagy macskánk Szilveszter után állatmenhelyen, vagy gyepmesteri telepen végezze.” – hívja fel a figyelmet a szakmai igazgató.
Szilveszter környékén, ha tehetjük, a kutyákat, macskákat tartsuk a lakáson belül. Sétálni – a mégoly fegyelmezett, és más időszakban megbízható jószágokat is – kizárólag erős pórázon vigyük. Ne feledkezzünk el kisállatunk mikrochipes megjelöléséről sem, ez ugyanis megkönnyíti az állatok azonosítását- sorolta a Marosvölgyi.
Egy ilyen azonosítóval rendelkező elveszett kutya, a megtalálást követően rövid időn belül visszajuttatható a gazdájához. A kutyák bőre alá a mikrochip beültetését az állatorvosok általában már 3-6000 forint körüli összegért elvégzik. Az óvintézkedések betartása azért is fontos, mert a december 29. és január 2. közötti veszélyes időszakra még a kisállat-biztosítás sem nyújt kockázati fedezetet” – figyelmeztet a szakember.

Vélemény, hozzászólás?