Posted on Hozzászólás most!

Állatorvosnak lenni jobban megéri

Magyarországon a legalacsonyabb, bruttó 155 ezer forint az egészségügyben dolgozók havi átlagjövedelme szlovák és cseh kollégáik bérével összehasonlítva; Szlovákiában havi bruttó 192 ezer forintot, Csehországban pedig 220 ezer forintot visznek haza átlagosan az egészségügyi ellátásban dolgozók – derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu oldal legfrissebb felméréséből.
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott munkakörök szerinti eredményekből kiderül: a legalacsonyabb – bruttó 106 ezer forint – az átlagbére a gondozóként, személyi segítőként dolgozóknak. Alig valamivel több az állami ellátásban dolgozó optikusoké, látszerészeké: ők havi bruttó 113 ezer forintot keresnek átlagosan, a masszőrök bruttó 115 ezer forintot, a fizioterapeuták 122 ezer forintot visznek haza Magyarországon. A szociális dolgozók átlagfizetése bruttó 130 ezer forint, a nővéreké bruttó 134 ezer forint.
A táplálkozási terapeuta/dietetikus asszisztensek átlagosan bruttó 136 ezer forintot, a szakápolók bruttó 142 ezer, a szülészasszisztensek bruttó 144 ezer, a radiológus asszisztensek átlagosan bruttó 145 ezer forintot keresnek. A mentőtisztek átlagfizetése havi bruttó 155 ezer, az orvosi laboránsoké 157 ezer forint. A klinikai pszichológusok átlagosan havi bruttó 191 ezer forintért foglalkoznak a betegekkel, míg a főnővérek átlagfizetése 199 ezer forint.
Csupán az orvosként dolgozók átlagjövedelme haladja meg a képzeletbeli bruttó 200 ezer forintos küszöböt: az orvosok (szakterülettől függetlenül) az állami intézményekben átlagosan havi bruttó 218 ezer forintért segítik gyógyulást, magántulajdonú cégeknél havi bruttó 223 ezer forintért, a fogorvosok átlagosan havi bruttó 225 ezer forintért dolgoznak, magántulajdonú cégben pedig havi bruttó 245 ezer forintot keresnek átlagosan. A különböző munkakörök közül az állatorvosok havi bére a legmagasabb: bruttó 239 ezer, a magáncégeknél dolgozók átlaga 254 ezer forint. Az állami tulajdonban lévő egészségügyi intézményigazgató pozícióban dolgozók átlagosan havi bruttó 343 ezer forintot keresnek a felmérés adatai szerint.
A felmérésben részt vevő valamennyi munkakör fizetési adataival számolt átlagjövedelmek szerint Komárom-Esztergom megyében a legmagasabb az egészségügyben dolgozók átlagbére: 187 ezer forint, Budapesten 181 ezer, Pest megyében 167 ezer forint. A középmezőny elején található Baranya és Hajdú-Bihar megye: mindkét megyében az átlagjövedelem havi bruttó 155 ezer forint. Fejér megyében 154 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 153 ezer forint. Legalacsonyabb az átlagkereset Bács-Kiskun és Veszprém megyében: 125 ezer forint. Vas megyében, Csongrádban és Nógrádban havi bruttó 130 ezer, Tolna megyében 135 ezer az átlagfizetés. Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?