Posted on Hozzászólás most!

Állatot ölni, de kíméletesen

Napjainkban néhány kirívó kegyetlenség miatt előtérbe került az állatvédelem. A gazdák többsége azonban jól bánik a jószágával. Vágáskor is igyekeznek a legkíméletesebbek lenni.
– Cumóka! – kiáltotta el magát Tokai Ferenc. A birka már szaladt is. – Kiskorában cumisüvegből etettük, innen a neve – magyarázta a gazda. Az állatok láthatóan jól érzik magukat a tanyán. Viktória asszonnyal Bencét és Emőkét is szemügyre vettük. A hárommázsás kandisznók simogatásra nyújtották a fejüket.
– Ha birkahúst ennénk, boltban veszünk – mondta a férfi. A juhokat biofűnyírónak tartják. A disznók sorsa a vágás. A kábítással kezdődő folyamatot hentesre bízzák. Disznótor után hetekig szomorú a család, hiszen ezek a jószágok is a szívükhöz nőttek. A tyúkjaikat egy helyi asszony vágja le kíméletesen és szakszerûen. Tokaiéknak nem kell törvény az állatvédelemhez. Szívből jön. Vannak azonban, akiknek nem árt a jó tanács a haszonállatok levágásával kapcsolatban.
A jószágok leölését szigorú állatvédelmi jogszabályok határozzák meg Magyarországon.
– Öt éve vezették be, hogy házi vágáskor a sertéseket, juhokat, kecskéket rögzített zárvárzatú pisztollyal kell elkábítani, utána lehet levágni – mondta dr. Bakos Pál, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal járványügyi és állatvédelmi osztályvezető hatósági főállatorvosa. – A sertéseknél engedélyezett az elektronarkózis is. A kábítás előtt nem szabad összekötözni a jószágok lábait. Miután elbódultak, azonnal el kell véreztetni őket — mondta dr. Bakos Pál.
A baromfik házi vágásakor nem ír elő a jogszabály kábítást. Kíméletes rögzítés mellett, éles késsel, hogy röviden szenvedjenek, lehet elvágni a nyakukat.
Hiába a törvény, ha sokan áthágják a szabályokat
– A háziállatok sorsa, hogy levágják őket, ezt mi állatvédők is tudjuk – mondta dr. Árusné dr. Juhász Györgyi, a Csabai Állatvédők elnöke. – A végrehajtás legyen méltóságteljes és kíméletes. Hiába a törvény, ha sokan nem tartják be. Számos házi vágásnál a sertéseket még mindig nem kábítják el. A törvény megsértése ellen hatékonyabban kellene fellépni.

Vélemény, hozzászólás?