Posted on Hozzászólás most!

Állattartás teljesíthetetlen feltételekkel

Tilos a gömbakvárium, mert nem érzi jól magát benne a hal. Március 1-től változott a kormányrendelet, ám ennek vannak teljesíthetetlen és ellenőrizhetetlen részletei.
Enzo kutya szabadon futkározik a ház udvarán, gazdái sosem kötik láncra, csak éjszakára zárják el. De a körbekerített terület is megfelel az új szabályoknak. Annak ugyanis legalább 10 nm -nek kell lennie. Vannak viszont olyan házi kedvencek, akiknek a szabadság vágya fékezhetetlen, ezért futólánccal vannak kikötve.
– El van többször engedve, de hát a kerítés: próbáljuk a kerítést úgy megcsinálni, de mindenképpen átmegy rajta. Ezért csak felügyelettel futkározhat drótszőrű kisbarátjával az udvaron szabadon. Ilyen esetben viszont a rendelet kimondja, hogy a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 5 m-nél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 m-nél. Továbbá az ebek kikötéséhez és sétáltatásához kizárólag nyakörv vagy hám használható. Az egészségügyi körök megtétele viszont elengedhetetlen.
Szabó Tímea:
– Mindegyiknek kell. Sőt amelyik városban lakik mindegyiknek kell a séta, sokan tartják kertben és nem viszik ki, az nagyon nem jó a kutyának.
S már szájkosarat is csak akkor kell felcsatolni – ha külön jogszabály annak használatát nem írja elő – ha a négylábú barát mégsem olyan barátságos, mint amilyennek tűnik. Ha ezeket a szárnyasokat csak kedvtelésből tartják, akkor a tartási helyüket úgy kellene kialakítani, hogy mindegyik egyed versengés és agresszió nélkül egy időben enni, inni tudjon.

Halakat is csak szögletes akváriumban lehet tartani az új szabályozás szerint. Kisállat kereskedő:
– A halnak van egy érzékszerve, amit úgy hívnak, hogy oldalvonal, ezt biztos, hogy biológia órán tanultuk: a visszaverődő hullámokat ezzel érzékeli, és így tájékozódik a környezetében, hogy merre mi található, és a gömb forma annyira torzítja a visszaverődő hullámokat, hogy úgy mondjam, fejfájást okoz a halnak.
Ráadásul a gömb akváriumba tölthető 2-3 liter vízben úgy érezhetik magukat, mint egy állott pocsolyában, ami se nem szűrhető, se nem fűthető. A kereskedőket érintő szabályozásnak vannak abszurd részletei, ráadásul a kitételek nincsenek pontosan átgondolva.
– A vadászgörény tartására minimálisan fél négyzetméter alapterületű ketrecre van szükség, amely ketrecnek rövidebbik oldala nem lehet kisebb egy méternél. Tehát nem jön ki sehogysem.
Írásos tájékoztatót kell adnia a kereskedőknek az állatok igényeiről, az egyed neméről és koráról, hogy mit eszik, mit iszik. Viszont ha valaki vesz egy kétszáz forintos halat, a kereskedőre háruló teendők, a papír kinyomtatás, körülbelül 300-ba is belekerül.

Vélemény, hozzászólás?