Posted on Hozzászólás most!

Állatterápia a börtönben

A nyulakért, tengeri malacokért, csincsillákért és madarakért a rabok felelősek. Némely rab viselkedése drámai javuláson ment keresztül, miután megengedték nekik, hogy háziállatokat tartsanak a börtönben.
Ketrecbe zárva – ezeknek a háziállatoknak az életkörülményei olyanok, mint börtönben lévő tulajdonosaiké, és a közöttük lévő kapcsolat mély hatással van a rabokra. Egy francia börtönben Strasbourgban, az Animal Affinity Klub állatokat alkalmaz lakói rehabilitálásához. A nyulakért, tengeri malacokért, csincsillákért és madarakért a rabok felelősek, mindegyikük ételt és vizet ad a saját háziállatának. Egy mediátor elmondta, hogy a teremtmények nyugtató hatással vannak a rabokra, és segítik őket abban, hogy jobb legyen a kapcsolatuk az őrökkel. A kisállattartás ezen kívül csökkenti a feszültséget, és növeli az önbizalmat.
Az egyik rab szerint az állat lecsillapította őt: – Tudom, hogy nagyon forróvérű voltam ezelőtt, de ő igazán megszelídített engem. Megtanított arra, hogy a falakon kívül más dolgokat is lássak. Úgy gondolom, ha kiszabadulok, magammal viszem majd az állatot, mert ragaszkodom hozzá. Egy másik elítélt elmondta, hogy a program örömet okoz neki: – A szabadság jóvá tesz engem. Amikor kiengedem a ketrecéből, úgy érzem, én is szabad vagyok, amikor pedig újra bezárom, ez arra emlékeztet, hogy nekem is be kell mennem a cellába. De másnap újra láthatom, és ez boldoggá tesz.
A rabok kötelezettséget vállaltak az állatok ellátásra, és a börtönigazgató nagyon hisz az állatterápiában. Az Animal Affinity Klub azt tervezi, hogy kiterjeszti a programot más börtönökre és intézményekre, például az idősotthonokra is.

Vélemény, hozzászólás?