Posted on Hozzászólás most!

Állatvédők a libamáj fesztiválon

Június 4. és 6. között rendezik meg Orosházán a II. Libamáj fesztivált, melyre meghívást kaptak a Négy Mancs állatvédő egyesület képviselői is, akik lejárató kampányt folytattak a magyar libatenyésztők és az ágazat ellen. Dancsó József, Orosháza alpolgármestere ezt azzal indokolta, hogy szeretnék megmutatni az állatvédőknek, hogy annak idején téves információk alapján indították negatív kampányukat. Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség főtitkára kifejtette, hogy a fesztivál célja, hogy helyreállítsák az ágazat „becsületét”. Ezen nagyon sokat segítene, ha növekedne a hazai fogyasztás, ugyanis az előállított libamáj 95 százalékban exportra, főként Franciaországba és más európai államokba megy, de akad ázsiai piac is. Az itthoni fogyasztás a termelés 5 százalékát teszi ki.
Húslibából a német anyanyelvű országokba sokat exportálnak a Márton napi tradíciók miatt. Libamájból Franciaországban fogy a legtöbb. A libamáj exportbővítésére kevés az esély, ezért a hazai fogyasztás növekedésétől várják a libatenyésztési ágazat fellendülését. Eszerint, ha a „magyar lakosság felénél évente egyszer legalább fejenként 30 dkg-nyi libamájat fogyasztanának, az segíthetne a termelőknek, hogy a világelső hungarikumnak biztos jövőt teremtsenek.”
Évi 1800 tonnás termelésével, 8 milliárd forint árbevételével Magyarország még mindig világelső a libamáj előállításában: a világ libamáj termelésének 80 százalékát hazánk adja. Itthon viszont kevésbé fogyasztják ezt a terméket, amiben nyilván az ár is közrejátszik: 8 ezer forint kilogrammonként. A Magyarország egyik védjegyének számító libamáj nagyságrendileg tízezer ember megélhetését biztosítja elsősorban az Alföldön, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében. Míg libából 1800 tonnát, kacsából 450 tonnát termelnek évente. A libamájból 1243 tonna, a kacsamájból 409 tonna kerül külföldre.

Vélemény, hozzászólás?