Posted on 1 hozzászólás

Radikális állatvédők bebörtönözve Ausztriában

2008 május 21.-én az Osztrák rendőrség őrízetbe vette az ország sikeres állatvédelmi mozgalom 10 vezető kampányo-lóját. Az aktivisták, köztük egy volt Cambridge egyetemi tudományos segéd munkatárs is, őrizetbe voltak véve. A Belügyi Minisztérium azzal dicsekedett, hogy megvadásztak egy rendezett bűnöző bandát amely számos birtokrongálásért szőrme boltokon és hasonló üzleteken volt felelős.
De a bezárt személyek ragaszkodtak ahhoz, hogy az általuk végre elkapott bűnvádi eljárás adatai között nem volt abszolut semmi bizonyiték bűnözésről és csak az általuk folytatott törvény- és üzleti eljárásmód változtatási kampányolás leirásai. Egyikük éhségsztrájkba kezdett és 39 napot étel nélkül töltött el. Szigorú kritikák érkeztek számos neves személyek és organizációk, köztük az Amnesty International és a Green Party (Zöld Párt) részeről is.
Több mint három hónap elmúltával egyik fő állami ügyész elrendelte az aktivisták szabadlábra helyezését, kijelentve, hogy az őrizetben eltöltött idő proporcionális kell legyen a várható ítélettel. Ezzel a közösség figyelme legtöbb részben el lett hárítva, de az ügynek nem lett vége. 2010 februárjában a közvádló belejentette, elegendő bizonyitékot találtak, hogy 13 állatvédő aktivistát, köztük a tíz aki három hónapot töltött börtönben, birósági tárgylás elé állítsák.
Az aktivisták közül négyen közszemlére helyezték a vádirataikat. Ezek a legrosszabb sejtéseket igaznak bizonyították. Tisztázva lett, hogy a vádlók nem is állítsák, hogy az aktivisták követtek el bármilyen birtokrongálást. Ellentétben, a vádiratok egy hosszú lista amely az aktivisták kifejezett álláspontjiat és politikai tevékenységeiket talmazza, mint demonstrációk szervezése és szőrme farmok filmezése. Az van mondva, hogy e tevékenységek bizonyítsák, hogy az aktivisták egy bűnügyi szervezetet alakítanak ismeretlen elkövetőkkel egyűtt akik, például, büdös savat fecskendeztek szőrmét árrúló boltokba.
A bírósági tárgyalás 2010 márciusában kezdődött és várhatóan a következő év elejéig fog eltartani. Jelentések azt mutassák, hogy a tárgyalások fő témái az aktivisták gondolatai és hitei, és mit éreztek a szemtanúk a szőrme árrúló boltokban a tiltakozásokról amelyek ellenük voltak redezve. Az aktivistákat öt évig is elterjedhető börtönbüntetés fenyegeti és több megfigyelő is a bíró viselkedése alapján bünös ítéletet vár. Minden esetben az aktivisták már bankrottáltak mert a jogi költségek várhatóan elérnek €200,000-t védőügyvédként, és ezek nem lesznek megtérítve még akkor sem ha a tárgyalás felmentéssel végződik.
Ezt nem lehet eltürni. Ausztriának nem szabad megengedni, hogy terorizáljon politika aktivistákat csak azért mert ismeretlen személyek esetleges ugyanolyan politikai meggyőződésből követtek el birtokrongálást. Tovább a téma honlapjára

1 thought on “Radikális állatvédők bebörtönözve Ausztriában

  1. […] szórólapot osztogató tiltakozók szerint Ausztria visszaél a törvényeivel, és úgy bánik az elfogott állatvédőkkel, mint egy banánköztársaság. Banánra emlékeztető sárga jelmezes tüntetők zártak le egy […]

Vélemény, hozzászólás?