Posted on Hozzászólás most!

Állatvédőrök járőröznek

Már 40 „állatvédőrt” képeztek ki Szombathelyen a Fehérkereszt Állatvédő Liga és a Cerberos Egyesület által szervezett tanfolyamon; az állatvédők egyebek között olyan jogi ismereteket sajátítottak el, amelyekkel hatékonyan tudnak fellépni az állatok védelmében – mondta Vértesi Andrea, a szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke.
A tervek szerint az állatvédők rendőrökkel közösen járőröznének, hogy megakadályozzák az állatok közterületi árusítását és az állattartással való visszaéléseket – tette hozzá. A Fekete István Állatvédő Egyesület tagjai rendszeresen járják az utcákat, főleg piacnapokon vesznek oltalmukba sok kiskutyát és macskát az őket néhány forintért vagy ingyenesen kínálóktól. Többször előfordult, hogy kukákból, szeméttárolókból szedték ki az állatokat – mondta az elnök.
A bajba jutott kisállatok átmenetileg az egyesület aktivistáihoz kerülnek, akik állatorvosi ellenőrzés, a szükséges oltások beadatása, féreghajtás, csipbeültetés után keresnek nekik új gazdát. Az egyesület a megye több településén szervez rendszeresen „örökbefogadó napokat”, illetve interneten is fényképes tájékoztatást ad az örökbe fogadható állatokról.
Az örökbefogadókkal szerződést íratnak alá, amelyben vállalják, hogy az állattartás szabályai szerint gondozzák a befogadott állatokat, amit az egyesület ellenőrizni is szokott – tette hozzá az elnök. Vértesi Andrea hangsúlyozta, hogy a szerződésben a nőstény állatoknál – kutyáknál és macskáknál – az új gazdának azt is vállalnia kell, hogy megfelelő időben ivartalaníttatja az állatot, hiszen nagyon fontos az újabb szaporulat elkerülése. MTI

Vélemény, hozzászólás?