Posted on Hozzászólás most!

Állítsuk meg az állatkínzást! Megalakult az Állatvédőrség

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor idén nyáron a nemrég megalakult Állatvédőrség képzett önkéntesei a rendőrökkel karöltve végezhetik a munkájukat az ország egész területén.
Az állatkínzások felderítése és visszaszorítása érdekében hatósági és civil szervezeti együttműködés keretében kezdte meg munkáját az Állatvédőrség. Az erről szóló megállapodást 2011. február 24-én írták alá az együttműködést kezdeményező két állatvédő szervezet és az Országos Rendőr-főkapitányság képviselői.
Az ünnepélyes aláírási ceremónián részt vett dr. Urbán Zoltán alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága Bűnügyi Főosztályának főosztályvezetője, Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora, Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke, Dr. Czerny Róbert állatvédelmi szakjogász, civil állatvédelmi ombudsman és végül, de nem utolsósorban az állatvédőrök munkájának fővédnöke, Dr. Szili Katalin független országgyűlési képviselő, a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának tagja.
Megvalósult álom
– 2010 nyarán a civil ombudsman úr kezdeményezésére Ráckevén találkoztak azon civil szervezetek képviselői, akik a szívügyüknek érzik, hogy tegyenek az állatokért. Akkor még csak dédelgettük azt az álmot, hogy egyszer talán eljön az pillanat, amikor Magyarországon megalakul az Állatvédőrség. Egy olyan civil szervezet, amely a rendőrséggel karöltve nemcsak a megelőzés, hanem a szankcionálás területén is elhivatottan tevékenykedik, és segítséget nyújt abban, hogy az állatokkal szemben elkövetett bűncselekmények ne maradjanak következmények nélkül – nosztalgiázott a fővédnök asszony. – Hiszem, hogy egy, a 21. század második évtizedének elején születő alkotmánynak magában kellene foglalnia a minket körülvevő élővilág megbecsülését és kiemelt védelmét.
A legfontosabb célok: Az állatvédőrök alapvető feladata, hogy felderítsék, illetve visszaszorítsák a magyarországi állatkínzási eseteket, és a hatóságokkal szorosan együttműködve hatékonyan fellépjenek az elkövetőkkel szemben. Fontos célnak tartják azt is, hogy el tudják látni az állatkínzóktól elkobzott állatokat, illetve a fiatalok felelős állattartásra nevelése is a legfőbb célkitűzéseik között szerepel.
Fókuszban a képzés
– Ez a mostani egy keret-megállapodás – hangsúlyozta dr. Czerny Róbert. – A közös munka keretében a két állatvédő szervezet márciusban kidolgozza az állatvédőrök képzési rendszerét. A tervezett oktatási program szerint a leendő állatvédőrök jogi képzését a Fehérkereszt Állatvédő Liga, gyakorlati képzését pedig a Cerberos Állatvédő Egyesület végzi majd el a következő hónapokban. Ha minden a terveink szerint alakul, akkor idén nyáron a rendőrök és a felkészült, képzett állatvédőrök egymással karöltve kelhetnek az állatok védelmére szerte az országban.
– Bízunk abban, hogy a képzés befejeződésével az ORFK partnerként tekint majd az állatvédőrökre, akik az elképzeléseink szerint a rendőrökkel együtt mehetnek majd be magánterületre, tekinthetnek be a vidéki portákra. Bár az állatvédőröknek nem lesz hatósági jogkörük, reméljük, hogy idővel egyre több jogosítványhoz jutnak majd.
Elszomorító statisztika: Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján Magyarországon 2009-ben összesen 965 esetben érkezett bejelentés a rendőrség felé állatkínzásról: ebből 303 esetben emeltek vádat az elkövető ellen. A szakértők rögtön hozzáteszik: sajnos az állatkínzások száma ennél jóval magasabb, csak a legtöbb esetben vagy a bűncselekményeknek nincsenek szemtanúi(k), vagy ha vannak is, nem tudják, hová fordulhatnak segítségért.
Az erőszak egy tőről fakad: Az érintettek úgy vélik: a szóban forgó együttműködés arra is lehetőséget teremt, hogy a szakemberek átfogó környezettanulmányokat és mélyreható kutatásokat végezzenek a családon belüli erőszak és az állatbántalmazások összefüggéseinek feltárására. Egy amerikai felmérés szerint ugyanis a családon belüli erőszakot elkövetők 88 százaléka korábban állatkínzóként került a hatóságok látókörébe. – Az USA legszerteágazóbb tevékenységi körrel rendelkező állatvédelmi szervezete a gyermekvédelemmel is legalább olyan magas szinten foglalkozik, mint az államvédelemmel. Az álláspontjuk szerint a bántalmazások azért fakadnak egy tőről, mert a védtelen, kiszolgáltatott, gyámoltalan élőlények, legyen szó gyerekről vagy állatról, az elkövetőnél egy kategóriába esnek – magyarázza Róbert. – Az itthoni tapasztalatok szerint 10 esetből, ahol bebizonyosodik az állatkínzás, 6 esetben családbántalmazás is fennáll. Véleményem szerint az állatot bántalmazó gyerekek környezetében valamilyen családi probléma áll a háttérben: ilyenkor a gyerek az őt ért frusztrációt egy nála gyengébben vezeti le.

Vélemény, hozzászólás?