Posted on Hozzászólás most!

Amerika nem kér több cápauszony-levest

Múlt héten az amerikai szenátus elfogadta a cápák védelméről szóló törvényt, mely az Atlanti-óceánban és a Mexikói-öbölben megtiltja a cápák uszonyainak levágását. Az uszonyok főként Ázsiában keresett termékek: ínyencfogásnak számítanak. Ez a fajta halászat azonban módfelett kíméletlen: az uszony levágása után a megcsonkított állatot visszadobják a tengerbe, a cápa pedig a tenger fenékre süllyedve lassan elpusztul. A döntéshozók reményei szerint példájukat sokan követik majd.
Múlt héten az amerikai törvényhozó testület elfogadta a cápák védelméről szóló törvény új tervezetét (Shark Conservation Act), mely megtiltja – a Csendes-óceán kivételével – az amerikai vizeken a cápák uszonyainak levágását, azaz az állat csonkítását.
Évente mintegy 73 millió cápa halálát okozza az uszonyok iránti élénk kereskedelem. Ez a fajta halászat ugyanis roppant kíméletlen: az állatot élve fogják el, majd miután az értéket jelentő uszonyától megszabadították, visszaengedik a vízbe. A cápa azonban uszony nélkül tehetetlen, így lesüllyed a tenger fenekére és szépen lassan elpusztul.
Az Egyesült Államokban már eddig is létezett egy törvény, mely tiltotta a cápauszonyok leválasztását, ám a halászok megtalálták azokat a kiskapukat, amellyel tovább folytathatták tevékenységüket. Ez az új törvény ezeket a kiskapukat szüntette meg.
Állatvédők szerint a cápauszony-kereslet már a kihalás szélére juttatta a cápafajok egyharmadát. Olyan fajokat fenyeget a kihalás, mint a pörölycápa, a nagy fehércápa, vagy a kékcápa. Kétséges egyébként, hogy az USA új törvénye beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, az ellenőrzés ugyanis még mindig nehézkes és bonyolult. Természetvédők szerint a leghatásosabb az lenne, ha a kereskedelmet szüntetnék meg, nem csak a halászatot. Ha például – úgy, mint Hawaiin – száműznék a piacokról a cápauszonyokat, az éttermeknek pedig megtiltanák, hogy cápauszony-levest szolgáljanak fel.
Hawaii-n ugyanis a jogszabály értelmében tilos a cápauszony birtoklása, árusítása és terjesztése. Ez annyit jelent, hogy a helyi étlapokon nem szerepelhet semmiféle cápauszonyból készült fogás, különös tekintettel az előkelő kínai éttermek menüsoraira.
Egy tányér cápauszony leves akár 100 dollárba (21 ezer forint) is kerülhet a világ legmenőbb éttermeiben. A vagyonukkal kérkedőket azonban éppen az vonzza, hogy méregdrága ínyencséget ehetnek. Hiába léptek fel állandóan a nemzetközi állatvédő szervezetek, évente cápák millióit ölik le brutálisan. Forrás: Népszava

Vélemény, hozzászólás?