Posted on Hozzászólás most!

Arab Emirátusok rendőreinek kutyáit nálunk képzik

A Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálat képzi ki az Arab Emirátusok rendőreinek kutyáit. A dolognak több furcsasága is van, hiszen az arab világban nem elfogadott állat a kutya, ennek megfelelően több a munka a mentőcsapat embereivel, mint a kutyákkal. Ráadásul az ottani rendőrség feladatköre aligha hasonlítható a magyarhoz.
Mentőkutya nélkül nem megy, illetve sokkal kevésbé hatékony a mentés a katasztrófa sújtotta területeken. Mi ezt Európában tudjuk, de az arab világban ez csak az elmúlt alig néhány évben tudatosult a hivatalos szerveknél. Mostanra a világ azon felén is létrehozták a kutyás csapatot, az Egyesült Arab Emirátusok rendőreinek kutyáit pedig a Pest megyei Kutató mentőszolgálat végzi. Hogy miért képzik a rendőrebeket éppen a kutatómentők azt Balázs László a világbajnok kutyás mentőcsapat elnöke mondta el.
A kutyák egyébként maguk is nemzetköziek, az Arab Emirátusok nyugat európai tűzoltóktól előképzett állatokat vásárol, a magyar csapat csupán specializálja a képzést. A feladat azonban azért különleges, mert valójában nem is a kutyákat kell kiképezni, hanem a gazdáikat. Az arabok ugyanis nem fogadják el a kutyát, így a számunkra szinte természetes közelség ott ismeretlen a négylábúakkal – mondja Balázs László.
A két éve indult kiképzőprogramnak azért vannak eredményei, azoknak az arab rendőröknek, akik kutyával járnak, mostanra sokat változott a munkatársukhoz fűződő viszonya. Az arab csapat még egy hétig lesz Magyarországon, de a Pest megyei kiképzők az év második felében kilátogatnak az Egyesült Arab Emirátusokba, hogy az ottani körülmények között is felmérhessék a kutyák állapotát.

Vélemény, hozzászólás?