Posted on Hozzászólás most!

Ártalmas étrend – kutyákat is fenyeget az ételallergia

A gazdik nehezen ismerik fel, és egy 2011-es felmérés szerint több mint 90%-uk nem is tud arról, hogy az ételallergia a kutyák egészségét is veszélyezteti. Pedig az úgynevezett glutén intolerancia nem csak embereknél, hanem állatoknál is kialakulhat.
A különböző adalékanyagokat és ártalmas összetevőket tartalmazó házi koszt sőt, egyes kutyaeledelek is kiválthatják a négylábúak egészségére és közérzetére ártalmas ételallergiát. A magyar piacon 2011 óta jelen lévő állateledel gyártó, a Butcher’s Pet Care megbízásából, a TÁRKI által készített felmérés szerint a gazdák tudomása szerint a háziállatok 23,6%-a szenved ebben a betegségben, tehát majdnem minden negyedik kutya érintett. Ennek ellenére országos szinten a megkérdezettek 92,8%-a még sosem hallott arról, hogy kedvencük allergiás lehet a nem megfelelően összeállított étrend miatt. Pedig önmagában az, hogy a kutya megeszi a házi kosztot, vagy a rosszabb minőségű eledelt is, még nem jelenti azt, hogy ez jót is tesz neki.
Az allergiás megbetegedést kiváltó glutén egy fehérjékből álló élelmiszer-összetevő, amely búzafélékben található meg. Hasmenést, székrekedést, puffadást, súlycsökkenést, levertséget és depressziót okoz, emiatt a kutyák általában kerülni kezdik a mozgást és a játékot. A betegség folyamatos súlycsökkenéssel kezdődik, izomgyengeséget és ásványianyag-hiányt okoz, majd vérszegénységhez vezet. Ezek a tünetek számos betegségnél jelentkeznek, így a glutén intoleranciát gyakran összetévesztik a paraziták okozta-, fertőző-, vagy szervi elégtelenség miatt kialakuló betegségekkel. Az allergia tünetei a bőrön és a bundán is megmutatkoznak, viszketést, légzési problémákat, köhögést és erős orrfolyást okozva.
A glutén miatt kialakuló allergiás reakció jelentkezhet rögtön, vagy lappanghat akár hosszabb időn át is. Az általa okozott betegséget lisztérzékenységnek (coeliakia) hívják. Előfordulása nemtől, kortól és fajtától teljesen független, bár a kutatási eredmények szerint néhány fajta fogékonyabb a betegségre, ezek közül egyik az ír szetter.
Az első tünetek már fiatal korban megfigyelhetők, de előfordulhat, hogy a kutya életének első szakaszában még gond nélkül fogyaszt glutént tartalmazó eledeleket, és a probléma csak később jelentkezik, amikor valamilyen egyéb tényező kiváltja az allergiát. Ilyen lehet például ha a kutya olyan eledelt kap, amely nagy mennyiségben tartalmaz árpát és búzát, de előidézheti stressz, vírusos megbetegedés, műtét, vagy vemhesség is.
A glutén intolerancia nem csak embereket érintő betegség, a kutyák számára is egyre komolyabb problémát jelent. Az állat viszont nem tudja, mely ételek jelenthetnek rá nézve veszélyt, így a gazdáknak kell szem előtt tartaniuk, hogy kedvencük megfelelő, egészséges táplálékot kapjon.
A kutatást a Butcher’s Pet Care megbízásából a TÁRKI készítette 2011 októberében a felnőtt (a 18 éves és idősebb, állandó lakcímmel rendelkező, nem intézményes háztartásban élő) magyarországi lakosság körében. A kutatás omnibuszos adatfelvétellel, 1011 fő személyes kikérdezésével történt.

Vélemény, hozzászólás?