Posted on Hozzászólás most!

Árvíz: az állatokat már nem tudják megmenteni

150-nél is több ház van veszélyben a víz miatt a Szabolcs megyei Újfehértón, ahol négy utcát le is kellett zárni. Sok pincéből a kazánokat is kivitték, nehogy elázzanak, a háziállatokat pedig egyre több helyen levágják, mert megfulladnának a vízben. Választani kell az embereket vagy állatokat mentik. A Sajó, a Bodrog és a Bódva után árad a Tisza és a Hernád is. Több mint 300 kilométeres szakaszon van árvízi készültség.
Járhatatlanok az utak, ezért lezárták az utcákat a Szabolcs megyei Újfehértón. A belvíz már a falu nagy részét elárasztotta. És hiába szivattyúzzák, a kertekben még mindig ott áll, most már jéggé fagyva. 150 ház van veszélyben, amiket homokzsákokkal próbálnak védeni. Eddig több mint négyezret pakoltak ki. Egy embert kellett kiköltöztetni.

Több pincét már teljesen elöntött a víz. És mivel ott vannak a kazánok, ezért sokan egy ideig fűteni sem tudtak. Tíz lakásból kellett a kazánt kihozni és más módon megoldani a fűtést vagy átalakítani, hiszen folyamatosan újból és újból elönti ezeket a pincéket, kazánházakat a víz.
Perén még azért nem öntötte el a megáradt Hernád a közeli panziót, mert a hidegben megfagyott a víz. Itt 12 ház van veszélyben. Sokan nyár óta nem is vitték el a homokzsákokat, mert minden évben többször kiönt a folyó. A polgármester azt mondja: a jó időtől is félnek, amikor elkezd olvadni a jég.
Elöntötte a rakpartot a víz Szegeden a Tisza partján. Elsőfokú készültség van. Idén egyébként már harmadszorra. Most várhatóan még hetekig nem tudják használni autósok. Eddig az országban összesen 315 kilométeren van valamilyen árvízvédelmi készültség.

Vélemény, hozzászólás?