Posted on Hozzászólás most!

Árvíz katasztrófa, milliárdos károk

Százezer hektáron maradt el a vetés, több tízezer állatot kell beoltani. Legalább 150 tonna tetemet kell eltüntetni országszerte. Több milliárdra becsülik a mezőgazdaságban okozott károkat agrárszervezetek. Eddig mintegy százezer hektáron maradt el a vetés és a gyümölcsösökben is óriási a kár.
Gazdálkodásból tartja el a családját egy általunk megkérdezett férfi, azt azonban, hogy idén miből lesz bevétele, nem tudja. Azt mondja, az állatokból és a veteményesből biztos nem.
– Tyúkok voltak vagy 30, két hízó. Mekkora kár ez önnek? Nem tudom, nem kevés. A kertemet már másodszor ültettem, ötször volt rajta az évben a víz, úgyhogy sok – mondta egy gazdálkodó.
A termelőknek országszerte hatalmas károkat okozott a vihar. Az agrárszervezetek egyelőre csak becsülni tudnak, de már így is milliárdos összegekről beszélnek. Több ezer hektáron ugyanis pótolhatatlan a vetés, a gyümölcskezdemények pedig csaknem negyede a földre hullott.
„30-40 ezer ha területen, konkrétan maga a vetésben és a kultúrában olyan jelentős a kár, hogy ott biztosan nem lesz termény és még 40-50 ezer ha van szántóként víz alatt” – mondta Téli Róbert, az Agrárkamara titkára.
A környékbeli folyók, csatornák telítettek, így szinte lehetetlen levezetni a fölösleget a földekről. Csak a teljes száradás után lehetne újra a munkához kezdeni, de félő, hogy késő lesz, mert a növények nem tudnak majd teljes értékű termést hozni.
Az ítéletidő az állatállományt is tizedelte. Legalább 150 tonna tetemet kell majd ártalmatlanítani, és több tízezer állatot kell majd beoltani lépfene ellen.
„Az állattartó telepeket fertőtleníteni kell, 3 ilyen biztosan van, amit ez elért és 150 tonna állati tetemet kell majd ártalmatlanítani” – mondta Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelem főigazgatója.
Minden veszteség egyébként vis major eseménynek minősíthető, de csak akkor, ha idejében bejelentik őket – ezt mondják a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalban.
„Ezt tíz napon belül be kell jelenteni, ahogy a gazdálkodónak erre lehetősége nyílik és egy fontos dolog van még, a bejelentéshez szükséges az MGSZH igazolása is a kár mértékéről és a kár meglétéről” – állítja Zsigmond Richárd, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal agrárkörnyezetgazdálkodási igazgatója.
Az árvízi védekezésben részt vevő központi szervek eddig összesen 2,1 milliárd forintos előleget igényeltek eddigi költségeik fedezésére.
„Védekezési kiadásokra mintegy 2 milliárd forintos előleget kérünk a kormánytól, ezt a kormány az általános tartalék terhére fogja biztosítani a védekező szervezetek számára” – mondta Kóthay László, vízügyi szakállamtitkár. Az összeg átutalásáról kedden dönt majd a kormány, és a károk hivatalos felmérését is a jövő héten kezdik meg.

Vélemény, hozzászólás?