Posted on Hozzászólás most!

Árvízből kimentett tojásokat keltetnek az Állatkertben

Vadmadár tojásokat keltetnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A zömmel vörös gémektől és nagy kócsagoktól származó tojásokat a természetvédelmi őrök gyűjtötték be olyan területeken, ahol az árvíz fokozottan védett madárfajok költőtelepeit veszélyeztette.
A Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz abban a munkában, amelynek keretében az árvízi események miatt veszélybe került vad madarakat igyekeznek megmenteni a természetvédelmi szakemberek. A Tisza-tavi madárrezervátumban június 9-én gyűjtötték be az áradás miatt fenyegetett fiókákat és madártojásokat a csak csónakon megközelíthető költőtelepekről. A fiókák a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi mentőhelyére kerültek, a tojásokat pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították keltetés céljából.
A tojások nagy része vörös gémektől (Ardea purpurea), illetve nagy kócsagoktól (Egretta alba), tehát fokozottan védett madaraktól származik. A tojások jelenleg keltetőben vannak, és bár bekerülésükkor kérdéses volt, hogy az árvíz mennyire ártott meg nekik, az elmúlt napokban végzett lámpázások során a kert szakemberei megállapították, hogy többségükben életképes embrió fejlődik. Így jó esély van arra, hogy a tojások nagy részéből valóban ki is keljen fióka. A kikelő madarakat – megfelelő előkészítés után – a természetbe fogják visszajuttatni.
A madármentéssel is foglalkozó ismert hazai intézmények közül a legtöbb madarat a Fővárosi Állat- és Növénykertben mentik meg: ez évente félezernél is több, javarészt természetvédelmi oltalom alatt álló szárnyast jelent, ráadásul a mentőtevékenység egyéb állatokra, így a sünökre és a denevérekre is kiterjed. A behozott madarak többféle problémával kerülnek be, az áramütéstől a mérgezésen át egészen a csonttörésekig. A madármentésben mindig az a cél, hogy a gyógyult, megerősített állatokat vissza lehessen engedni a szabad természetbe. Az Állatkert ezen a téren természetesen szorosan együttműködik a hazai nemzeti parkokkal, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel is.

Vélemény, hozzászólás?