Posted on Hozzászólás most!

Átverhette vevőit a Lidl és a Fressnapf

Vádat emelnek több német üzletlánc és egyebek között a Fressnapf állateledel gyártó cég ellen, miután beigazolódni látszik a gyanú, hogy olyan tiltott ármegállapodásokat kötöttek, amelyekkel több millió fogyasztót károsítottak meg – adta hírül a Handelsblatt.
A német rendőrség 100 nyomozója, valamint a német kartellhivatal munkatársai még januárban, országos razzia során vizsgálták át a Metro, Rewe, Edeka üzlethálózatokat. A gyanú szerint a multik illegális áregyeztetéseket folytattak egyes gyártókkal, a sejtések pedig úgy tűnik, beigazolódtak.
Érintett az ügyben a Schwarz-csoport, amelyhez a Lidl és a Kaufland diszkonthálózatok tartoznak, továbbá a Rossman drogérialánc, valamint az állateledel-gyártó és forgalmazó Fressnapf. A felsoroltakon kívül az amerikai Mars csoport egyes üzleteiben is vizsgálatok folytak, összesen pedig tizenegy német kiskereskedelmi lánc és négy gyártó van a német hatóságok célkeresztjében. Ezek mindegyike a feltételezések szerint ármegállapodásokat kötött az említett forgalmazókkal, mindezt több millió fogyasztó kárára. A vizsgált termékek édességek, kávék és állateledelek, de a kartellhivatal egyik szóvivője szerint az sem kizárt, hogy egyéb termékek is érintettek.
Az Edeka, a Metro és a Mars nagyvállalatok saját bevallásuk szerint együttműködnek a hatóságokkal, Lidl, Rewe és Kaufland hármas csupán megerősítette a sajtónak, hogy átkutatták egyes részlegeiket. A vizsgálatokkal párhuzamosan vádemelésre került sor, a multik így akár több százmillió eurós pénzbírságokra számíthatnak.

Vélemény, hozzászólás?