Posted on Hozzászólás most!

Az állat nem tudja megmondani mi baja van

Az állatorvos elmegy a háziorvosához azzal, hogy rosszul érzi magát. A háziorvos leülteti, és barátságosan megkérdi tőle: – És pontosan milyen panaszaid vannak? Mire az állatorvos: – Ja, így könnyű!
Honnan tudhatjuk, hogy négylábú vagy szárnyas barátaink jól érzik-e magukat? Mire van szükségük, hogy biztonságban legyenek otthonunkban és körülötte? Néhány jó tanács következik:
Minden háztartásban van gyógyszeres doboz vagy fiók, gyűjtjük családtagjaink orvosi leleteit, esetleges kórházi zárójelentéseit. Tudjuk, mit kell bevennünk, ha a fejünk fáj, mit adjunk gyermekünknek, ha lázas, tudjuk, hogy a 37 fok alatti hőmérséklet jó, a fölötte levő pedig meddig hőemelkedés és mikor láz. De tudjuk-e, hogy mit kell tennünk, hogy házi kedvenceink jól érezzék magukat, és mit, ha megbetegszenek?
Biztonságos környezet. Minden lakásban van egy csomó olyan dolog, ami károsíthatja kis barátainkat, például mérgező dísznövények, gyógyszerek, rovarirtók, tisztítószerek, szemét és kerti komposzt. A törött vagy csak éles tárgyak, drótok, zsinórok is megannyi sérülés lehetséges forrásai. Minden ilyesmit el kell zárnunk előlük. Különös figyelmet igényel a bulik, családi ünnepek ideje, amikor vonzó dekoráció, érdekes kaják jelennek meg, és a vendégek esetleg olyasmivel kínálják az állatokat, ami ártalmas lehet számukra.
Rendszeres mozgás. Állatorvosok szerint a kutyáknak naponta legalább kétszer 15-20 perc intenzív sétára van szükségük, a macskáknak is minimum kétszer 15 perc játékidőre. A többi állat mozgásigénye más és más, egy hörcsögöt például kielégít a mókuskerék, de ha például papagájt tartunk, jó, ha naponta többször is engedjük repkedni a szobában.
Megfelelő táplálék. Az állatoknak is kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükségük. A vadon élők gondoskodnak magukról, a háziállatok számára viszont nekünk kell összeállítanunk az ételt. Szerencsére a jó minőségű állateledelek minden szükséges dolgot tartalmaznak. Figyeljünk rá, hogy van külön táp a fiatal és az idősebb állatok számára! Ami a gazdi asztalán megjelenő ételeket illeti, azok egy része kifejezetten veszélyes a kisállatok számára.
Fogápolás. Gyakorta halljuk, hogy az egészséges életmód alapvető része a megfelelő száj- és fogápolás, ezért ne feledkezzünk el kedvencünk fogairól se! Az állatorvos szívesen ad tanácsot a fogápolás módjáról és a megfelelő eszközökről. Ne használjunk emberi használatra szánt fogkrémet, mert az állatokra mérgező fluoridokat tartalmaz, inkább próbálkozzunk a csirke- vagy tonhalízű speciális fogkrémekkel!
Rendszeres orvosi felügyelet. Vannak olyan betegségek és rendellenességek, amelyeket csak szakember ismer fel. A rendszeres vizsgálatra alkalmas időpont lehet a kötelező védőoltások ideje, amikor úgyis felkeressük az állatorvost.
Betegségmegelőzés. Férgek, bolhák, más élősködők és sokféle fertőző betegség előzhető meg oltásokkal és élősködőriasztó nyakörvekkel és más készítményekkel. Kérjük az állatorvos tanácsát!
Orvosi ügyelet. Tájékozódjunk a környéken levő állatorvosi ügyeletekről, tartsuk kéznél az állatorvos telefonszámát, hogy sürgős esetben elég gyorsan kérhessünk segítséget!
Azonosítás. A kisállatok fajtájától függően többféle lehetőség van. A kutyák esetében fültetoválás bőr alá ültetett mikrocsip biztonságos, de jó, ha a nyakörvre telefonszámunkat tartalmazó gravírozott bilétát akasztunk, hogy az elkóborolt, elveszett kedvencünket a megtaláló vissza tudja juttatni.
Elsősegélydoboz. A sérülések ellátásához körülbelül ugyanarra van szükség, mint az embereknél, de jó ha beszerzünk egy kullancskiszedő csipeszt, és legyen kéznél egy borotva is, hogy a seb környékén el tudjuk távolítani a szőrt. Gyógyszer adása előtt mindenképpen kérjük az állatorvos tanácsát, mert a humán gyógyszerek egyrészt mérgezőek lehetnek, másrészt az adagolás is igen különböző lehet.
Utazás, betegség stb. esetén alternatív elhelyezés. Mindenképpen gondoljuk végig, beszéljük meg a családdal és a szomszédokkal, hogy amennyiben valamilyen rendkívüli esemény (betegség, baleset) miatt nem tudjuk ellátni kedvencünket, mindig legyen valaki, aki bejuthat a házba, és gondoskodhat róla.

Vélemény, hozzászólás?