Posted on 1 hozzászólás

Az állatok is jobb vagy balkezesek

A jobb- vagy balkezesség nemcsak az emberekre jellemző, de számos állatra is, így kutyákra, macskákra, papagájokra, sőt, bármily hihetetlen, de halakra is. Belfasti pszichológusok azt vizsgálták, hogy különféle állatoknál, így kutyáknál, macskáknál, papagájoknál és halaknál létezik-e a jobb- vagy balkezesség, illetőleg a jobb vagy bal oldal előnyben részesítése. Kiderült, hogy a nőstény macskák többnyire jobbkezesek, a kandúrok pedig balkezesek. Ugyanígy a kutyáknál a szukák jobbkezesek, a kanok pedig balkezesek. Ám ivartalanítás után ez változhat, ezért a szakemberek azt feltételezik, hogy a jelenség a hormonokkal függ össze.

Még érdekesebb, hogy a papagájok is jobbkezesek abban az értelemben, hogy a jobb lábuk a domináns, ha érdekli őket valami, és meg is fogják. A legkülönösebb, hogy aranyhalaknál is megfigyelték a jobb- vagy balkezességet, mégpedig abban a tekintetben, hogy ha valami veszélyt észlelnek, akkor a bal oldalt kedvelik, ebben az irányban cselezik ki a veszélyforrást, például a ragadozót.

1 thought on “Az állatok is jobb vagy balkezesek

  1. […] hogy a nőstény macskák többnyire jobbkezesek, a kandúrok pedig balkezesek. Tovább a teljes cikkre Categories: Cikkek Címkék:állatok, balkezes, jobbkezes Hozzászólások (0) Trackbacks […]

Vélemény, hozzászólás?