Posted on Hozzászólás most!

Az állattenyésztőknek jobb lesz

A támogatások fenntartását, munkahelyeket és javuló körülményeket ígért az állattenyésztőknek Czerván György agrárgazdasági államtitkár. Az ágazatban folyamatos leépülés tapasztalható, és magas a feketekereskedelem aránya.
Ma nincs olyan perspektivikus ágazat a mezőgazdaságban, ahol kiszámítható, stabil jövedelmet lehetne várni – mondta Czerván György agrárgazdasági államtitkár a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSz) jubileumi küldöttközgyűlésén. Bár az agrárium területén rendkívül jók az adottságaink és a tudásunk, minden egyes ágazat komoly problémákkal küzd – idézi az államtitkárt a MÁSz honlapja.
A közgyűlésen Fekete Balázs, a MÁSz elnöke elmondta: az állattenyésztés fokozatos, hosszú ideje tartó leépülésben van, aránya csupán 30 százalék a növénytermesztéshez képest, és a feketemunka aránya egyes területeken a 40 százalékot is eléri. Az ágazatból élők dolgát nem csak az időjárás nehezíti, de a lassú és nehézkes hivatali ügyintézés, a rossz pénzügyi-közgazdasági környezet is. Az állatállomány, a termék-előállítás és az export folyamatosan csökken, pedig az állattenyésztésnek nagy az élőmunka-igénye, így munkahelyeket is tudna teremteni.
Éppen ez utóbbi lehetőségre építhet az állattenyésztés, amikor fel akarja venni a versenyt a többi ágazattal – derült ki Czerván György szavaiból, aki elmondta. a kormány munkahelyteremtő programjának egyik pillérét a mezőgazdaság adhatja, ezen belül is elsősorban az állattenyésztés, a kertészet és az erdészet. Az államtitkár hozzátette: dolgoznak azon, hogy az állattenyésztés továbbra is megfelelő mértékű támogatáshoz jusson, s a jövő évi költségvetés részeként az ágazatot is érintő ÁFA-csökkentést terveznek. „Erős állattenyésztés nélkül nincs erős növénytermesztés, együttesen a két erős ágazat nélkül pedig nincs erős vidék és erős ország” – mondta.

Vélemény, hozzászólás?