Posted on Hozzászólás most!

Az állatvédelem aktuális kérdéseiről egyeztettek civilek a VM-ben

A civil szervezetek és a Vidékfejlesztési Minisztérium közti párbeszéd és együttműködés fontosságáról beszélt a tárca környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára az állatvédő szervezeteknek tartott fórumon. Rácz András emlékeztetett arra, hogy rendszeresek a hasonló egyeztetések környezet- és természetvédelmi szervezetekkel is.
Rácz András hangsúlyozta, hogy a civilek javaslatait, észrevételeit figyelembe veszik az adott terület szabályozásánál. Ezen kívül arra is volt már példa, hogy egy-egy egyesület kész jogszabály-tervezetet tett le az asztalra.
A menhelyek lehetőségei, az állatkínzás, az oktatás ügye, és a kóbor ebekkel kapcsolatos kérdések merültek fel a leggyakrabban az eddigi állatvédelmi fórumokon. Az elmúlt majdnem két évben 20-25 szervezet képviseltette magát rendszeresen az egyeztetéseken, és tett javaslatot különböző aktuális ügyekben.
Szintén sok kérdést vetett fel az állatvédelmi törvény módosítása. Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő a fórumon emlékeztetett arra, hogy egy alkotmánybírósági döntés, civil kezdeményezés és a veszélyes ebek szabályozásának újragondolása együttesen vezetett el a jogszabály-változtatáshoz.
A módosítás egyik legnagyobb visszhangot kapott eleméről, az ebrendészeti hozzájárulásról elmondta: az évi maximum 6 ezer forintos díjat nem kötelező kivetni, ez egy lehetőség az önkormányzatok számára. Az éves oltások adatai alapján Magyarországon körülbelül 2 millió kutya él, a kóbor ebek száma eléri a százezret. Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Vélemény, hozzászólás?