Posted on Hozzászólás most!

Az állatvédelem az elkötelezettségünk

Fontos feladatunk, hogy az állatvédelem megalapozott érveket alkalmazzon, ne pedig önmagáért való botrányokra pazarolja el a társadalom állatok iránt érzett aggodalmát. Az állatok védelmét jobban szolgálják a tények és a tudományos ismeretek, mint az emberi testtel és működéssel való téves párhuzamokra épített hangulatkeltés. Jól látható volt ennek hatása például a libamáj-ügy során, ahol az emberek állatszenvedések iránti fogékonyságát kihasználva, őket teljesen félrevezetve valamilyen más célokat szolgáltak ki. A hatásosan hangzó emberi butaságok gyakran éppoly érthetetlenül erősen megülnek a köztudatban, mint amennyire maguk az állítások valótlanok.
Az állatvédelem nagyon fontos, de nem az egyetlen ügy az ember számára. Éppen ezért szükséges a felelősségteljes hozzáállás: az állatoknak valóban használjunk, ugyanakkor fölöslegesen kárt ne okozzunk!
Az állatok szenvedései közül legkönnyebben azok szüntethetők meg, amit mi magunk befolyásolni tudunk. Legkézenfekvőbbek az egészségügyi problémák, melyek egy jelentős része megelőzhető, gyógyítható, és a vele járó fájdalom csökkenthető vagy meg is szüntethető. Pl.: az öregség nem betegség, és egy idős kutya nem a kora, hanem bizonyos mozgásszervi vagy idegrendszeri elváltozásai miatt sántít. A külső hallójáratok, a szájszervek, a bőr vagy egyes belső szervek gyakori elváltozásai nem kellene gyötörjék az amúgy nagyon szeretett kedvencünket. Időben felismert és kezelt daganatos betegségek is évekkel meghosszabbíthatják a velünk élő társállatunk életét, közérzetét is jelentősen javíthatják. A nem kívánt szaporulattal és számos, nemi szervekkel kapcsolatos betegség is teljesen kiküszöbölhető ivartalanítással.
Az emberrel kapcsolatos párhuzamok miatti fenntartások ez utóbbi téren minden alapot nélkülöznek!

Vélemény, hozzászólás?