Posted on Hozzászólás most!

Az ebrendészet választ új gazdát a kutyáknak

Hétfőtől új intézkedéseket léptet életbe a Fővárosi Közterület-felügyelet Illatos úti Ebrendészete: többé nem nem az érkezési sorrend számít helyi kutyák örökbefogadásakor. Azért, hogy valóban felelős gazdához kerüljenek, a hatóság megválasztja az örökbefogadót, és utólagos ellenőrzésével nyomon követi az egyes állatok sorsát.
A fővárosi intézmény arra törekszik, hogy az örökbe adandó eb a számára megfelelő helyre, felelős, gondos gazdához kerüljön. Éppen ezért az állattartásra vonatkozó ismeretek felmérése mellett interjúval tájékozódnak az örökbe fogadni szándékozó állattartáshoz szükséges attitűdjéről, körülményeiről, és az örökbefogadó-jelölt elképzeléseit megpróbálják összhangba hozni az állatgondozók tapasztalataival, ezzel segítve a kutya kiválasztását. A jövőben etológusok közreműködésével olyan rendszert kívánnak kialakítani, amely alapján az örökbefogadó is több információt kap a kutya viselkedéséről – derül ki a közterület-felügyelet leveléből.
Több alkalmas jelölt esetében közjegyző jelenlétében megtartott sorsoláson dől majd el, kinél talál új otthonra az eb. Az örökbefogadóval örökbefogadási megállapodást kötnek, mely okiratban a gazda jogait, feladatait és a tartás körülményeinek utólagos ellenőrzését is rögzítik. Ezeket az ellenőrzéseket önkénteseik végzik majd, akik, ha azt tapasztalják, hogy valaki az állattartás szabályait súlyosan megsérti, jelzik azt az intézménynek, amely ebrendészeti eljárást kezdeményez a felelőtlen állattartóval szemben.
A kutyás társadalmat régóta foglalkoztatja a fajtaromlás megakadályozása is, mivel a bizonytalan eredetű, de fajtatisztának látszó állatoktól származó utódok nem a fajta jegyeit hordozzák. A fajtaromlás megelőzésére a fajtatiszta vagy annak látszó szukákat ivartalanítva adják örökbe. Idén a közkedveltebb fajtákkal kezdik a szukák ivartalanítását, ennek a költségét egyelőre az intézmény vállalja. Legkésőbb jövő év elejétől minden fajtatiszta vagy annak tűnő szukára vonatkozik az intézkedés, amikortól már az örökbefogadót terheli majd a beavatkozás költsége.
Az Ebrendészet ugyanakkor most is a felhívja arra a figyelmet, hogy bár évente körülbelül 2500 kutyát ad örökbe – ebből nagyjából hétszázat civil szervezetek, együttműködők segítségével, – de ez nem elegendő. A 94 férőhelyen sokszor 200 kutya vár örökbefogadásra, egyébként túlnyomó többségük keverék. Ez úton is felhívják a figyelmet arra, hogy a tenyésztők és állatkereskedések helyett az Illatos úti Ebrendészetről válasszanak maguknak az emberek négylábú társat. Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?