Posted on Hozzászólás most!

Az olajfolt borzalmas pusztítása videón

Több tucat olajban fulladozó pelikánt találtak Louisiana partjainál csütörtökön. Az összesen 66 olajban ázó madarat biológusok mentették ki a szennyezett vízből. A mentést igénylő állatok száma a hivatalos adatok szerint napról napra emelkedik. A Mexikói-öböl vizén lebegő olajfolt a partvidék számos más állatfaját is veszélyezteti: az amerikai vadvilág megőrzési intézet munkatársai ugyanezen a napon összesen 26 szennyezett teknőst is kimentettek az olajos vízből. Louisiana partjainál jelenleg 31 csónakon 112 segélymunkás dolgozik az állatok kimentésén.

Eközben Barack Obama a CNN televíziónak adott interjút az Egyesült Államok történelmének legnagyobb olajkatasztrófájáról. Mikor a veterán műsorvezető, Larry King arról kérdezte az elnököt, hogy miért kezelte olyan higgadtan a katasztrófát, Obama elmondta, hogy rendkívül mérges volt amiatt, hogy a BP nem kezelte elég gyorsan az olajszivárgást, de – mint mondta – neki nem az a feladata, hogy dühöngjön. Az amerikai elnök hozzátette, hogy a katasztrófát tipikus példának tartja arra, amikor valaki nem gondolja át tetteinek következményeit, ezzel arra utalt, hogy az olajvállalatnak nem volt stratégiája az efféle olajszivárgások megállítására.
A BP legutóbb azzal próbálta megfékezni a nyersanyag tengerbe ömlését, hogy egy “sapkát” helyezett a sérült olajkútra. A vállalat szerint azonban korántsem garantált, hogy ezzel teljesen meg tudják állítani a szivárgást.

Vélemény, hozzászólás?