Posted on 2 hozzászólás

Az olajszennyeződés elérte Mississippit

Egyelőre nem érkezett jelentés állatok tömeges pusztulásáról és nincsenek képek olajban tocsogó állatokról sem, de a hatóságok ettől tartanak. Kellemetlen, ragacsos, rozsdavörös olajszennyeződés érte el a Mexikó-öbölben a Mississippi partján fekvő lápvidéket – jelentette pénteken a CBS televízió. A Louisianával szomszédos Mississippinél is eddig csak kátránydarabokat vetett partra a víz, és egészen híg olajszennyeződés volt megfigyelhető. Most már viszont tömény, hol élénkvörös, hol sötétbarna, orrfacsaró szagot árasztó olaj ragad a mocsárvilág növényeire, amelyek gazdag élővilágnak, ritka madaraknak, emlősöknek és halaknak nyújtanak otthont. Egyelőre nem érkezett jelentés állatok tömeges pusztulásáról és nincsenek képek olajban tocsogó állatokról sem, ahogy az Exxon Valdez tankhajó 1989-es alaszkai katasztrófája után történt. A hatóságok azonban valami hasonló bekövetkezésétől tartanak.
A BP – az egy hónappal ezelőtt felrobbant olajfúró platform üzemeltetője, a kárelhárítás irányítója – közölte: a mélytengeri kúttól a leeresztett csövön keresztül változó ütemben képesek a felszínre juttatni a feltörő olajat. A mennyiség a korábbi napi 5000 hordó (800 ezer liter) helyett az utóbbi napokban 2200 hordóra (350 ezer literre) esett vissza.

Az amerikai kongresszus nyomására a BP élő videokapcsolatot helyezett el az interneten a mélytengeri szivárgásról, amely azonban rövid idő alatt összeomlott, olyan sokan kattintottak a linkre.

A BP által közölt becslés szerint az eltelt egy hónap alatt legalább 6 millió gallon (22,7 millió liter) olaj ömlött a tengerbe. Egyre több amerikai szakértő vonja azonban kétségbe a BP adatait. Steve Wereley, az indianai Purdue Egyetem mérnöke – aki részt vett egy kongresszusi meghallgatáson – például azt állítja, hogy a jelenlegi két szivárgásból naponta 3,9 million gallon (11,3 millió liter) olaj jut a tengerbe. Számítása szerint eddig körülbelül 126 millió gallon (476 millió liter) nyersolaj került a Mexikói-öböl vizébe, ez az Exxon Valdez-féle szennyeződés tizenegyszerese.

2 thoughts on “Az olajszennyeződés elérte Mississippit

  1. […] kedvtelésből öli az állatokat | Állatvilág net újság – A pap puskával öldösi a vadakatAz olajszennyeződés elérte Mississippit | Állatvilág net újság – Olajkatasztrófa a Mexikói öbölben, állatfajok halhatnak kiNem támadt vadra a lelőtt kutya […]

  2. […] BP már majdnem 1 milliárd dollárt fordított a kárelhárításra | Állatvilág net újság – Az olajszennyeződés elérte MississippitStohl András Afrikába megy állatokat ölni | Állatvilág net újság – Stohlt hogy érdekelnék […]

Vélemény, hozzászólás?