Posted on Hozzászólás most!

Az ürgék helyett a pénz érdekelte az aktivistát

Vesztegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás alá vonta és egyben őrizetbe vette Zsák Ferenc Tibort, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnökét a Nemzeti Nyomozó Iroda – tudta meg lapunk. Az illetékes bíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását nem látta indokoltnak, így az elnök szabadlábon védekezhet. Információink szerint zsarolási ügyről lehet szó, amely kapcsolatba hozható az Audi győri beruházásával. A természetvédő társulat visszavonta a beruházással kapcsolatos bírósági keresetét.
Őrizetbe vette és büntetőeljárás alá vonta a rendőrség Zsák Ferenc Tibort, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnökét – tudta meg a Magyar Hírlap. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint vesztegetésbűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás az elnök ellen. A természetvédő társulat korábban több fórumon is megtámadta az Audi győri beruházásának környezethasználati engedélyét. A Kisalföld információi szerint zsarolási ügyről lehet szó.
Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke szeptemberben jelentette be, hogy az Audi mintegy kilencszázmillió eurós beruházással bővíti győri kapacitá­sait 2013-ig, s ezzel közvetlenül ezernyolcszáz munkahelyet hoz létre. A beruházáshoz szükséges földterület környezethasználati engedélyét meg is kapta a hatóságoktól a német cég, amelyet azonban megtámadott a Tiszántúli Természetvédők Társulata. A debreceni székhelyű szervezet a bírósághoz fordult, miután annak ellenére, hogy az Audi vállalta áttelepítésüket, kifogásolta, hogy a beruházás megvalósulása esetén elpusztulhatnak a földterületen élő növény- és állatfajok. Az országos főfelügyelőség hiába utasította el jogerősen a társulat keresetét, a természetvédők a megyei bírósághoz fordultak felülvizsgálatért, illetve az Európai Unió környezetvédelmi biztosától is kérték az időközben elkezdődött növény- és állatvilág-áttelepítés ideiglenes leállítását. A bírósági ügy jelentősen lelassíthatta volna a beruházást.
„Egy multinacionális cég feljelentése alapján indult bűnügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda 2011. május 30-án vesztegetésbűntett megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás alá vonta és egyben őrizetbe vette Zs. F. debreceni lakost. A nyomozást felügyelő ügyészség indítványa ellenére az illetékes bíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását nem látta indokoltnak, így az eljárás alá vont személy szabadlábon védekezhet” – tájékoztatta lapunkat Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője, aki a nyomozás érdekeire való tekintettel több információt nem kívánt elárulni.
A Magyar Hírlap információi szerint azzal gyanúsítják Zsák Ferenc Tibort, hogy azonnal visszavonta volna a bírósági kereseteket és a rendszeres tiltakozásokat, ha az Audi anyagi támogatásban részesíti. Erre azonban az autógyár nem volt hajlandó, így a Nemzeti Nyomozó Iroda által ismertetett „multinacionális cég”, amely a feljelentést tette, az Audi lehetett. Czechmeister Mónika, az Audi Hungária helyettes kommunikációs vezetője lapunk kérdésre úgy nyilatkozott, hogy tettek feljelentést egy természetvédő szervezet ellen. A Tiszántúli Természetvédők Társulatára vonatkozó kérdésünkre megerősítette, hogy a társulat visszavonta az Audi győri beruházása ügyében indított bírósági keresetét, s erről tegnap megkapták a hivatalos értesítést is.
Kérdéseinkkel természetesen a debreceni természetvédő szervezetet is megkerestük, de az általunk hívott telefonszámok egyike sem volt elérhető tegnap, és a weboldalukon is ezzel az üzenettel szembesültünk: „Honlapunk átalakítás miatt szünetel, kérem, látogassanak vissza később.” Forrás: Magyar Hírlap, Szarvas Szilveszter

Vélemény, hozzászólás?