Posted on 2 hozzászólás

Balatoni pancsolás a kutyánkkal

Balatoni fürdés kutyával: A közhidelemmel ellentétben a jogszabályok nem tiltják meg kizárólagosan, hogy a Balatonban valaki kutyát – vagy más állatot – fürdessen. Sőt egyes helyeken még arra is van lehetőség, hogy a gazda maga is a kutyával együtt fürödjön.
Azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy valóban tilos a kijelölt fürdőhelyekre állatot bevinni. Ezt a strandok üzemeltetési feltételeit is meghatározó rendelet rögzíti, ami csak a vakvezető kutyákat és az őrkutyákat veszi ki a tiltás alól. A jogszabályban meghatározott kijelölt fürdőhelyek alatt nemcsak az elkerített strandokat kell érteni, hanem minden olyan partszakaszt, ahol megfelelő tábla jelzi, hogy az adott vízterületet fürdésre kijelölték.
Lehetnek olyan területek is, ahol az érintett önkormányzat tiltja meg a kutyák fürdetését. Persze, ehhez valamilyen helyi jogszabályt kell alkotniuk, ha érvényesíteni is akarják a tiltást. A fentiek alapján kutyát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak kijelölt fürdőhelynek és nincs külön helyi jogszabályi tiltás az állatok fürdetése ellen.
Ha a gazdi együtt szeretne fürödni a kutyájával, akkor olyan helyet kell keresni, ahol nincs külön megtiltva az állatok fürdetése, a terület nincs kijelölve fürdésre, de mégis lehet fürödni. S ez sem lehetetlen feladat, hisz a természetes vizekben való fürdésről szóló rendelet szerint a Balatonban a tó északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül szabadon lehet fürödni, kivéve a hajózási útvonalakban, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és rév-átkelőhelyek 100 méteres körzetében; a kikötők, kijelölt zárt vizisí közlekedésére szolgáló pályák területén és ott, ahol azt külön tiltó tábla jelzi. Tehát nincs jogi akadálya annak, hogy valaki csónakkal, vitorlással behajózzon a szabad vizekre, s ott fürödjön a kutyájával. Persze, erre nincs mindenkinek lehetősége. Olyan hely kellene, ahol már a part mellett is lehet fürödni.
Ha nem is a Balatonban, de a Balatonnál lehet fürdetni a kutyát a tihanyi Belső-tóban. a kutyafüredető helyről szóló tábla közelében van egy másik is, ami a kétlábúak fürdését megtiltja. Sőt, a halőr ezt még azzal is nyomatékosította, hogy a tó természetvédelmi területnek számít, ráadásul az emberre veszélyes kékalgák vannak benne. Az érzékenyebb bőrűeknek kiütéseket okozhatnak. Tehát itt is csak a kutyák fürdetésére van lehetőség. Igaz, legálisan és nagyon szép környezetben.
Balatonkenesén a Vak Bottyán strand baloldalán van egy hosszú partszakasz, ahol esetleg lehet kutyát füredetni.

2 thoughts on “Balatoni pancsolás a kutyánkkal

  1. […] jelzi, hogy az adott vízterületet fürdésre kijelölték. A Balatoni fürdetés témában a teljes cikk itt taláható. Hírek, Kutyák állatstrand, kutyafürdetés, kutyastrand, olszország, […]

  2. […] a témában: Más is szeret pancsolni – Balatonban kutyával – Olaszországi hivatalos kutyás strand Hírek budakalász, kutyafürdetés, omszk, […]

Vélemény, hozzászólás?