Posted on Hozzászólás most!

Banánruhás szlovákok zártak el egy osztrák határátkelőt

Banánnak öltözött tüntetők bénítottak meg negyed órára egy Szlovákia és Ausztria közötti határátkelőt, hogy Ausztriában bebörtönzött állatvédőkre hívják fel a figyelmet. A banánt és szórólapot osztogató tiltakozók szerint Ausztria visszaél a törvényeivel, és úgy bánik az elfogott állatvédőkkel, mint egy banánköztársaság.
Banánra emlékeztető sárga jelmezes tüntetők zártak le egy Ausztria és Szlovákia közötti határátkelőt, hogy Ausztriában őrizetbe vett állatvédők fogva tartása ellen tiltakozzanak. A Daily című angol nyelvű szlovák lap szerint a cseh és szlovák aktivisták “Ausztria szégyene” címmel folytatnak nemzetközi kampányt az ország ellen, jelmezeikkel pedig azt akarták kifejezni, hogy Ausztria szerintük egy banánköztársaság szintjére süllyedt.
A demonstrációt a Jarovce-Kitsee határátkelőnél tartották, Pozsony mellett, az átkelőt közel negyed órára sikerült megbénítaniuk. A tüntetők egy olyan osztrák zászlót lengettek, amelynek közepére címerként egy nagy fürt banánt rajzoltak, és szórólapokat, valamint “Produce of Austria” címkével ellátott banánokat osztogattak.
A tüntetéssel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy Ausztriában több mint egy éve tartanak őrizetben 13 állatvédőt, akik a hatóságok gyanúja szerint egy bűnszövetkezet tagjai – írja a Daily. A tüntetők szerint az eljárás során a hatóságok visszaélnek a törvényekkel, és a jogszabályokat nem a szervezett bűnözés elleni harcra használják, hanem bárkinek a letörésére, aki szembe fordul a hatalommal.
A csoport már korábban is tüntetett az állatvédők érdekében, legutóbb 2010 novemberében tartottak demonstrációt a határnál. Ha az Ausztriában fogva tartott aktivistákat bűnösnek találják, akár 5 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Vélemény, hozzászólás?