Posted on Hozzászólás most!

Bécs harca a galambokkal

Műtojás a bécsi galambok alatt: Fogamzásgátló és sólymok helyett állatbarát megoldással harcol a népes galambpopuláció ellen Bécs. Összkomfortos dúcokba költöztetik a madarakat, tojásaikat pedig műanyagra cserélik.
Bécs Város első galambdúcát a 12. kerületi városháza padlásán alakították ki, 22 ezer euróból. A madarakat – mintegy 150 párt – igényeiknek megfelelő táplálék, friss ivóvíz és fészekrakó helyek várják. A terv lényege, hogy ideális élőhelyet biztosítva a számukra, a közterületekről a galambdúcba csalogassák a madarakat, amelyek így idejük 80%-át itt töltik. A létesítményt hetente takarítják, hathetente fertőtlenítik, a lerakott tojásokat pedig az igazira megszólalásig hasonlító, homokkal feltöltött meglepetés-tojásokra cserélik.
A galambok évente átlagosan 12-szer két fiókát nevelnek fel, a költési idejük 17 nap, a műtojásokon viszont egy hónapig is elkotlanak, mire gyanút fognak. Ezzel a módszerrel hosszabb távon 20-30%-kal lehet csökkenteni a populáció nagyságát.
Bécsben mintegy 130-150 ezer galamb él a közterületeken: piszkítanak, zajosak, megcsipkedik a növényeket a parkokban, virágágyásokban, de még a falak vakolatában is kárt tesznek. Ha valahova egyszer odaszoktak, ott is maradnak – többek között ezt a tulajdonságukat szeretnék kihasználni a projekt során.
A notórius galambetetőket – akik főleg egyedülálló, idős hölgyek – pszichológusok segítségével bevonják a projektbe, és igyekeznek rávenni arra, hogy inkább a galambdúcban etessék kedvenceiket. Bécs 21. kerületében él például egy asszony, aki havonta egy tonna kukoricát és háromszáz kiló szalonnát szór ki a kertjében a madaraknak.
Az új galambdúcnak egyelőre egyetlen lakója sincs, és fél évig is eltarthat, mire birtokba veszik a madarak. A tojásokat akkor lehet elkezdeni kicserélgetni, ha az első fészekalja már kikelt és felnőtt.
Ha a próbaidő alatt sikeresnek bizonyul a galambdúc, és beváltja a hozzá fűzött reményeket, Bécs-szerte továbbiakat létesítenek. Addig pedig figyelik a madarakat, a populáció alakulását valamint a ráfordított idő-, takarmány- és vízmennyiséget.

Vélemény, hozzászólás?