Posted on Hozzászólás most!

Beköltöztek a mókusok a finn városokba

Nem csak az emberek települtek egyre nagyobb arányban a városokba az elmúlt száz évben Finnországban: a mókusok is szívesebben cserélik erdei otthonuk csendjét a városok zajára.
Kutatók megállapították, hogy a finn erdőkben erőteljesen csökkent a mókuspopuláció, ugyanakkor egyre mindennaposabb látványnak számítanak az állatkák a városokban. Tomi Vuorisalo, a Turkui Egyetem környezetkutatója úgy véli, a mókusok városokba vándorlása elsősorban az erdőterületek erőteljes megművelésével függ össze.
A kis rágcsálók számára ugyanis táplálék- és fészekkeresés szempontjából jobb feltételeket biztosít a város, mint az erdő. Emellett a megritkult erdőkben sokkal jobban fenyegetik őket természetes ellenségeik. Vuorisalo szerint a múlt század első felében évente két-három millió mókust ejtettek el bundájáért, viszont az 1920-as években még újsághírt érdemlő eseménynek számított, ha egy mókus a városba tévedt.
A kutatók az 1950-es évek óta tartó megfigyeléseik során mókusra vadászó ragadozó madarak, például sasok és baglyok köpetét és ürülékét is analizálták.

Vélemény, hozzászólás?