Posted on 1 hozzászólás

Betiltanák a rituális állatvágást

A holland parlament megszavazta kedden az állatok rituális vágásának betiltását, kiváltva ezzel az országban élő muzulmán és zsidó kisebbségek nemtetszését. A jogszabályt – amelyet az Európában elsőként parlamenti mandátumhoz jutott ilyen jellegű csoport, a holland Állatvédők Pártja (PvdB) terjesztett elő – az alsóház döntését követően még a felsőháznak is el kell fogadnia.
A törvény kötelezővé tenné az állatok vágás előtti elkábítását, ez pedig ellenkezik a muszlim és zsidó szokásokkal, amelyek szerint a jószágoknak eközben eszméletüknél kell lenniük. A jogszabály egyébként kiskaput biztosít a hagyományos rituálé folytatására, de erről nem közölt részleteket a brit hírügynökség. – Az ölés ilyen formája szükségtelen szenvedést okoz az állatoknak. A vallásszabadság nem lehet korlátozhatatlan – jelentette ki a szavazást megelőzően Marianne Thieme, az Állatvédők Pártjának vezetője.
A hollandiai muszlim és zsidó közösség – amelyek létszámát a Reuters brit hírügynökség egymilliónak és negyvenezernek adta meg a 16 milliós lélekszámú országban – szokatlan egységet mutatott a törvény elítélése során, amelyet a vallásszabadság megsértéseként értelmeztek.
Az Európai Unió rendeletei előírják az állat elkábítását a vágás előtt, de kivételes esetben a rituális vágást is engedélyezik. Európában Svédország, Luxemburg, valamint az EU-tagsággal nem rendelkező Norvégia és Svájc is tiltja a rituális vágást.
A kóser vágás folyamata (Wikipédia)
A speciális vágási módszer, a sehita (Héber:שחיטה) alkalmával a sakter, aki a rituális vágás végrehajtására jogosult és erre képzett a négylábú állat vagy a szárnyas nyakán bemetszést végez egy tökéletesen éles pengéjű, erre az aktusra készített késsel, amelynek éle nem lehet csorba. A sakter a vágás előtt imádkozik.
A vágás műveletét egyetlen gyors és határozott mozdulattal kell elvégezni.
A kést nem lehet nyomni és a szúrás is tiltott. A saktervágás elmetszi a fő ütőereket, amelynek következtében az állat eszméletét veszti, a vér pedig maradéktalanul ki tud folyni a testéből.

1 thought on “Betiltanák a rituális állatvágást

  1. […] Holland parlament megtiltotta az állatok rituális vágását. Az országban a muzumán és zsidó kisebbség tiltakozott. A […]

Vélemény, hozzászólás?