Posted on Hozzászólás most!

Bezúdulhat a víz, viheti az állatokat is

Egyre több települést fenyeget a belvíz Magyarországon. Drámai lehet a helyzet, most már 300 ember dolgozik azon, hogy ne törjön be a víz a házakba.
A gyors felmelegedés következtében tovább nőtt a belvizes terület nagysága az Alsó-Tisza vidéken, a becslések szerint 844 négyzetkilométer van víz alatt – tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság központi védelemvezető-helyettese szombaton az MTI-t. Huszonnyolc szivattyútelepen és az öt helyre ideiglenesen telepített tizennégy szivattyún naponta 3,7 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe.
Az igazgatóság területén negyven településen első- vagy másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van érvényben, a legrosszabb a helyzet Csongrádon, Pálmonostorán Kunszentmártonon és Csanyteleken, ahol harmadfokú készültség mellett védekeznek. Csanyteleken szombaton a belvíz miatt kidőlt egy lakóépület fala. A házban hárman laktak, elhelyezésükről az önkormányzat gondoskodik. A megyében így tizennyolcra nőtt a kitelepítettek száma, a belvíz miatt hat településen összesen nyolc ingatlan vált lakhatatlanná.
Megtelt a talaj Kecskeméten – az ország más területeihez hasonlóan – a telítettsége 98 százalékos. A megyeszékhely több száz házának pincéjében áll a víz, ötven épület pedig megközelíthetetlen lett a belvíz miatt. Az időjárás napokon belüli enyhülése és a vele járó olvadás a problémát megsokszorozhatja – írta a baon.hu
Jelenleg Kecskemét legmélyebb területei, a Sutusfalu, a Szent László körút, Belsőnyír, a Kőrösi hegy- és a Kósafalu térsége a legveszélyeztetettebb – mondta Farkasné Fazekas Mária őrnagy, a polgári védelmi kirendeltség vezetője. Tanácsként elmondta, nem érdemes a pincékből a vizet kiszivattyúzni, mert mindenképpen pótlódni fog, a bevezető vízér pedig még ki is tágul. – Aki teheti, zárja le a pincéjét, tűrjön és várjon, amíg magától visszahúzódik a víz. Azután már lehet esetleg szigetelni.
Az együttműködő hatóságok egyelőre saját zsebből gazdálkodnak. A kecskeméti önkormányzat a vis major alapból 8 millió forintot különített el erre a célra, de a becslések szerint a védekezés akár hónapokig is eltarthat és több tíz millió forintba fog kerülni. Az önkormányzat az államtól a védekezési költség 70 százalékát visszaigényelheti.
Tavaly 1020 milliméternyi csapadék hullott átlagosan az országban, ami éppen háromszor annyi, mint 2009-ben. Ekkora vízmennyiségre hetven éve nem volt példa. Az óriási vízmennyiséget addig csak kezelni lehet: intézkedni kell az ingatlanok megközelíthetőségéről, a veszélyeztetett utak járhatóságáról, szintjüket szükség szerint meg kell emelni. A víz mennyiségét csak a tartósan száraz, meleg, szeles időjárás tudja jelentősen csökkenteni.

Vélemény, hozzászólás?