Posted on Hozzászólás most!

Borzas az új sztár!

Zebrapuszi a mamánakA győri állatkert gondozói régóta reménykedtek már egy pici csikó érkezésében, de mindeddig hiába. Az állatkert s a látogatók nagy örömére nemrégiben új taggal bővült a győri állatállomány.
Ismerjék meg Borzast, a győri állatkert új lakóját!  Miután Polly, a zebrakanca életerős, egészséges kiscsikónak adott életet, a csöppség szorosan a mamája mellett lépkedett és kíváncsian szemlélte az Afrika kifutó többi lakóját.
Kedvenc elfoglaltsága jelenleg a vidám nyargalászás a kifutó egyik pontjától a másikig. A zebracsikó születése azért számít különleges eseménynek, mert eddig még nem született kis zebra a győri állatkertben. A kiscsikó szépen fejlődik, mamája pedig óvja minden lépését. A kis kancát gondozói Borzasnak keresztelték el. Borzas még szopik, ám a napokban szerencsésen megismerkedett a lucernával, amit azóta is kíváncsian kóstolgat. A zebrakancák 12 havi vemhesség után rendszerint egy csikót hoznak világra.
A kis zebra hamar talpra áll, sőt egy óra múlva már futkosni kezd! A csikók 7-11 hónapos korukig szopnak, bár egy hét után már képesek füvet is enni. Az újszülött zebrának egészen furcsa testarányaik vannak. Az apró testhez aránytalanul hosszú végtagok tartoznak, ám ahogy a kiscsikó fejlődik, fokozatosan kialakulnak a felnőttekre jellemző testarányok. A zebracsikók és édesanyjuk között erős kapocs alakul ki. A kis csíkos már most belopta magát a látogatók szívébe, hiszen bájos mozdulataival mosolyt csal mindenki arcára. S ha már a csíkoknál tartunk. Nincs két egyforma csíkozású zebra. A csíkok vastagsága és a mintázat egyedenként változik s annyira egyedi, mint az ujjlenyomat az emberek esetében. Az első mozdulatok Borzasnak is még esetlenre sikeredtek, a mellső lábai sehogy sem akartak engedelmeskedni neki. A kis zebra azonban nem adta fel, és félórányi küzdelem után végre büszkén állt saját patáin! Ám ezután sem sokat pihenhetett, az első lépések még hátravoltak. Hiába, küzdelmes a zebra-élet… Forrás: Kisalfold.hu

Vélemény, hozzászólás?