Posted on Hozzászólás most!

Botrányos kiállítás állattetemekből

A német anatómus, Dr. Gunther von Hagens eddig főként emberi tetemek tartósításával és azok kiállításával foglalkozott, legújabb kiállításán azonban gorillák, kutyák, és zsiráfok láthatók. A Fókuszt 11 éve már forgatott vele, nem sokkal az után, hogy 1997-ben megnyitotta első, sokak által megkérdőjelezett, botrányosnak kikiáltott tárlatát. Az úgynevezett plasztináció feltalálója már akkor gondolt arra, hogy állattetemeket is konzervál speciális technikájával. Akkoriban egy tevével, és egy lóval foglalatoskodott. Az anatómus-művész azt is megmutatja tárlatain, hogyan néz ki belülről az elefánt orrmánya, mennyi izom és ideg kell ahhoz, hogy betöltse rendeltetését..
A plasztinációs eljárás nagyjából azt jelenti, hogy vákuum segítségével műanyagot juttatnak a sejtekbe, így a szövet formálható lesz és az örök időkig megmarad. Egy ember plasztinációja kb 3000 munkaórába telik, míg a 6 méter hosszú, és 3,5 méter magas Samba konzerválásához 64 ezer óra, 4 tonna szilikon, és 40 ezer liter aceton kellett.
Dr. Gunther von Hagens, aki egyébként állatszerető embernek tartja magát, azt reméli, hogy kiállításával sikerül felhívni a figyelmet a veszélyeztetett fajokra, és arra, hogy az emberek igenis felelősséggel tartoznak az állatok iránt.

Vélemény, hozzászólás?