Posted on Hozzászólás most!

Cesar Millan tanácsai gazdiknak

Cesar Millan a csodálatos kutyadoki. Videóit itt nézheted meg. Tanácsai:
– A kutyák nem emberek; őket nem feltétlenül ugyanazok a dolgok teszik boldoggá, mint amelyek minket. Vágyaik egyszerűek: rendszeres testmozgás, egy állandó falkavezér, jó magaviselettel kiérdemelhető szeretet.
– Sétáljon minden nap legalább 45 percet a kutyájával! A rendszeres, strukturált séta döntő fontosságú, különösen a viselkedészavaros ebek esetében. Ez a legfontosabb eszköz a gazdi és ebe közötti kötődés elmélyítéséhez.
– Legyen következetes! Gondoskodjon róla, hogy valamennyi családtag ugyanazokat a szabályokat és tiltásokat alkalmazza a kutyájával szemben.
– A rosszkor kimutatott szeretet romboló hatású lehet. Csak akkor jutalmazza kutyáját szeretetével, ha az viselkedésével kiérdemelte azt – például ha teljesítette a sétát vagy gyakorlatokat; rendben megette az adagját; elhagyta valamely rossz szokását az ön által elvárt viselkedésforma kedvéért; teljesített egy parancsot, vagy betartott egy szabályt; izgatott állapotából megnyugodott, készen rá, hogy alávesse magát parancsainak.
– A kutyák legelőször az orrukkal vizsgálják meg az útjukba kerülőt, a szemük és a fülük csak ezután következik a sorban. Ha először találkozik egy kutyával, hagyja, hogy alaposan megszaglássza önt, s csak ezt követően lépjen szemkontaktusba vele, vagy beszéljen hozzá.
– A fajta nem minden! Az ideális kutya kiválasztásánál nem a megfelelő fajta, hanem a megfelelő egyed megtalálása a legfontosabb. Olyan kutyát válasszon magának, melynek energiaszintje összeegyesztethető az ön energiaszintjével és életstílusával.
– A kutyának irányításra van szüksége. Határozza meg magát falkavezérként kutyája szemében: diktálja ön a szabályokat a séta során, s tartsa be az örök sorrendet: fegyelem, a feladatok teljesítése, s csak ezután a szeretet kimutatása.
– Hagyja, hogy a kutyája séta előtt megbizonyosodjék az időjárásról! A séta kezdetén engedje meg neki, hogy kilépjen az ajtón, s saját bőrén tapasztalja meg, hogy nem túl forró, hideg, vagy esős-e az idő egy hosszabb kintléthez. Ilyen módon ösztönösen be fogja látni, hogy jogos a séta megkurtítása, s nem fog ellenkezni, amikor a szokottnál hamarabb hazafelé veszi az irányt vele.
– Sose hagyja a kutyáját egyedül az autóban! Az autóban még árnyék esetén is melegebb van, mint nyílt helyen, ráadásul kedvence izgatott állapotba kerülhet a járókelők miatt – nem is beszélve a klausztofóbia okozta pánikról, mely tovább növeli a dehidratáció veszélyét.
– Legyen tekintettel az időjárásra! Nyáron tartson magánál egy üveg vizet, és figyelje kutyáját, nem mutatja-e a kiszáradás tüneteit; télen pedig, ha szükségesnek látja, húzzon meleg kutyacipőt és -ruhát kedvencére.
– A kutyák is tudnak unatkozni. Biztosítson kedvence számára intellektuálisan ingergazdag környezetet: dobáljon neki visszahozandó tárgyakat, készítsen ügyességi pályát, találjon ki engedelmességét próbára tevő – és teljesítés esetén jutalmazható – játékos feladatokat.
– Sugározzon ebe felé kiegyensúlyozott energiát! A kutyák a gazdájuk energiájából táplálkoznak, ezért ha ön kimerült, a kutyája is az lesz. Legyen mindig nyugodt, és határozott!

Vélemény, hozzászólás?