Posted on Hozzászólás most!

Civil állatvédők és az ORFK együttműködése

Az állatvédőrök képzéséről, működésük alapvető jogi feltételeiről szóló megállapodást írtak alá állatvédő szervezetek és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői Budapesten, 2011. február 24-én, az OITH Magyar Bíróképző Akadémia Deák Ferenc termében: a sajtó képviselői és civil állatvédők érdeklődésétől övezve. Az együttműködés főbb pontjai: az állatkínzás és a természetkárosítás elleni összehangolt, hatékony fellépés és az információcsere. A megállapodást dr. Urbán Zoltán alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága Bűnügyi Főosztályának főosztályvezetője, Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora és Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke látta el kézjegyével.

Dr. Szili Katalin független országgyűlési képviselő, a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának tagja, az állatvédőrök munkájának fővédnöke az aláírási ceremónián elmondta, hogy egy XXI. századi alkotmánynak magában kellene foglalnia a bennünket körülvevő élővilág megbecsülését, az állat- és növényvilág hangsúlyos védelmét is.
Dr. Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsman mindenki számára világossá tette: ez egy keret-megállapodás, és a két állatvédő szervezet még előtte áll annak, hogy kidolgozza az állatvédőrök képzési rendszerét. Véleménye szerint remény van rá, hogy a képzés végeztével az ORFK partnerként kezeli az állatvédőröket, akik a tervek szerint például együtt mehetnek majd be magánterületre, vidéki portákra a rendőrökkel. Az állatvédelmi jogász hangsúlyozta, hogy az állatvédőröknek nem lesz ugyan hatósági jogkörük, de bíznak benne, hogy reményeik szerint egyre több jogosítványhoz jutnak majd, mert erre társadalmi igény mutatkozik.
Az állatvédőrök feladatai között szerepel a felelős állattartásra nevelés, azon állatok ellátása, amelyeket megkínoztak, továbbá a jegyzők valamint a rendőrség között annak az együttműködésnek a megszervezése, amely az emberi hanyagság miatt elkövetett állatkínzások megelőzését szolgálja. Ez az együttműködés jó alkalom arra is, hogy a társadalmi (családon belüli) erőszak és az állatbántalmazások összefüggéseinek kutatásában az állatvédőrök élen járjanak hazánkban!
Az Országos Állatvédőrség önkéntesei – akik végül nem szerveződtek önálló egyesületté, hanem a Fehérkereszt és a Cerberos munkacsoportjai maradtak – az első toborzót Ráckevén tartották 2010. július 18-án, akkor több mint százötvenen álltak állatvédőrnek. Hogy milyen nagy szükség van egy ilyen szerveződésre, azt a friss bűnügyi statisztikák megerősítik. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján 2009-ben összesen 723 állatkínzásról érkezett bejelentés, de 2010-ben ez már 1158 volt. Tavaly Borsod-Abaúj-Zemplén megyében került napvilágra a legtöbb eset: szám szerint 409 állatkínzásról érkezett bejelentés.
A munka úgy folytatódik tovább, hogy az állatvédőrök jogi képzését a Fehérkereszt Állatvédő Liga, gyakorlati képzését pedig a Cerberos Állatvédő Egyesület végzi majd el, térítésmentesen, ez év tavaszán. Komoly esély van arra, hogy idén nyáron már együtt járőrözhetnek a rendőrök és az állatvédőrök Magyarországon! A megállapodás teljes szövege és további képek az eredeti oldalon

Vélemény, hozzászólás?