Posted on 1 hozzászólás

Csak ritkán kapnak börtönbüntetést az állatkínzók

Felmentő ítélettel zárult tegnap egy lajosmizsei lótartó ügye, akit az ügyészség állatkínzással vádolt. Sokak szerint már az is eredmény, ha egy-egy állatkínzással gyanusított egyén az igazságszolgáltatás elé kerül. Hazánkban ugyanis sokáig bocsánatos bűnnek számított az állatok bántalmazása, de több mint hat éve Magyarországon is bűncselekménnyé.
Felmentette a Kecskeméti Városi Bíróság az állatkínzás vádja alól azt a 73 éves gazdát, aki 14 lovát – a vádirat szerint – olyan körülmények között tartotta, amelyek gátolták az állatok mozgását, ugyanakkor a sérülés veszélyének voltak kitéve: a lovak nyakára fa és vasrudakat rögzítettek, lábukat dróttal, lánccal béklyózták meg. A férfi szerint bosszúból indult ellene eljárás. Emlékeztette a bíróságot, hogy a lovak mozgását mindig is korlátozták, amióta világ a világ. A tanuk ellentmondásos vallomása sem igazolta a gyanut. Végül a bíróság úgy döntött, hogy a lovak tartási módja nem valósította meg az állatkínzást, illetve nem vezetett sérüléshez. Az ítéletet az ügyészség is tudomásul vette.
Egy másik vádlottra nézve már nem végződött ilyen szerencsésen a Fővárosi Bíróságon napokban lefolytatott tárgyalás. A bíróság jogerősen hét hónap letöltendő foghábüntetésre ítélte azt a 43 éves férfit, aki ittas állapotban kidobta a harmadik emeleti körfolyósóról nevelt lánya bichon-havanese fajtájú kutyáját.
Az első letöltendő szabadságvesztést egyébként a Békéscsabai Bíróság szabta ki a törvény hatályba lépése után öt hónappal: 4 hónap fogházat mért egy férfira, aki két kutyát téglával fejbevert, majd kútba dobott. Emlékezetes eset a Dunaújvárosi Bíróság évekkel ezelőtti döntése, amikoris fogházbüntetéssel sújtott egy férfit, aki saját bevallása szerint kalapáccsal próbálta “lenyugtatni” kutyáját, hogy mielőbb kiszabadíthassa a láncából, amibe belegabalyodott. Közben az állat a fél szemére megvakult. Tíz, illetve hét hónap szabadságvesztésre ítélték azt a két férfit is, akik légpuskával lövöldöztek egy felakasztott kutyára.
A Fehér Kereszt Állatvédő Ligánál borzasztó történeteket őriznek szemétprésben elevenen összezúzott macskakölykökről, lefoszlott tappancsú kutyáról, amit a gazdája büntetésből az autójához kötött, majd gázt adott (őt megbüntették), és a vemhes szamárról, aminek tulajdonosa rosszkedvében baltát vágott az állat hátába.
A törvény szerint, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet, bűncselekményt követ el. Az állatvédők szerint a törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle. A bíróságokat nyilvánvalóan az tartja vissza a letöltendő szabadságvesztés kiszabásától, mert ezt a módot csak akkor lehet alkalmazni, ha a bántalmazás során az állat maradandó károsodást szenved. Rengeteg állatkínzásra viszont nem derül fény, mert nincs aki ezeket jelentse. A szemtanuk félnek a megtorlástól és inkább hallgatnak. Ezzel együtt számos telefonos jelzés érkezik a szervezethez állakínzásról. Sajnos előfordul, hogy sem az állategészségügyi hatóság, sem a rendőrség nem tartja kivizsgálásra érdemesnek a bejelentéseket, mondják a ligánál. Az állatvédők a törvény további szigorítását tartják szükségesnek. Forrás: Népszava, Horváth Ildikó

1 thought on “Csak ritkán kapnak börtönbüntetést az állatkínzók

  1. EZEK EMBEREK??? Miért csak a pénzüket veszik el? Igenis üljön börtönben az összes ilyen mocskos dög!!! Mert mást nem lehet rájuk mondani!!!!!! Bocsánatos bűn?? akkor az embereket miért nem lehet szabadon gyilkolászni minden kegyetlenséggel??? Minden ilyen rohadékkal ugyanazt kellene tenni, amit ők tettek az állatokkal!!!!!!!! Jó ég!! Mozduljunk már meg! Mit tesz a legtöbb rendőr ha bejelentek valamit?… hülyének néz…mert “csak” állatok… és könnyebb nekik semmit tenni… UNDORÍTÓÓ

Vélemény, hozzászólás?