Posted on Hozzászólás most!

Csillagbörtön állatfarmmal, skandináv módra

A C. F. Møller építésziroda nyerte a dániai Falster szigetére tervezett börtön építésének jogát – a terv kiélezett versenyben lett első, az építészek a központi adminisztrációs magból csillagszerűen kinyúló szárnyakkal épülő, zöld környezetbe ágyazott, szürkébe öntött létesítményt álmodtak meg. A szárnyak egyike kiemelt biztonsági fokozatú.
Az intézmény részét képezik sportlétesítmények, sőt, állattartásra alkalmas területek is. Mivel a börtön létrehozásának célja a társadalomba való visszailleszkedés segítése, ez utóbbiakon sem kell meglepődnünk. Mads Mandrup, az iroda építésze szerint „a fogvatartottak egész napjukat a falak között töltik, így rendkívül fontos, milyen annak építészete.
Ezért szándékosan nagyon változatos, tagolt és ingergazdag környezetet hoztunk létre az építészet és a tájépítészet eszközeivel. Remélhetőleg mindez hozzájárul a társadalomba való könnyebb visszailleszkedéshez és ahhoz, hogy az emberek újra megtanuljanak bízni a társadalom erejében.”
A fejlesztés része egy hosszabb távú projektnek, amelynek során leépítik az 1859-ben létesült állami Vridsløselille börtönt. A 250 fő befogadására alkalmas új intézmény valóságos kisváros lesz utcákkal, terekkel, különféle munka- és szabadidős tevékenységeknek helyet adó létesítményekkel. A C. F. Møller iroda a Rambøll Denmark mérnökirodával, a Marianne Levinsen Landscape tájtervező céggel, az aggebo&henriksen designercéggel és a CRECEA konzultáns céggel dolgozik majd együtt a projekten.

Vélemény, hozzászólás?