Posted on Hozzászólás most!

Csökken az állatkísérletek száma

Az Egyesült Királyság területén 37 000-rel kevesebb kísérletet végeztek állatokon 2009-ben, mint 2008-ban. A tavalyi év azért is különleges, mert először fordult elő, hogy a tesztekben használt genetikailag módosított állatok száma túllépte a normál élőlényekét.
A csökkenés annak ellenére következett be, hogy jelentősen növekedett a genetikailag módosított egerekkel végzett vizsgálatok mennyisége. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a tesztek száma nem egyezik meg a résztvevő állatok darabszámával, mivel egy egyed számos kísérlet alanya lehet. Egy genetikailag módosított élőlény kitenyésztését már önmagában egy kísérletként tartják számon.
A felhasznált állatok leginkább patkányok, madarak, egerek és halak, a kísérleti alanyok 97 százaléka közülük kerül ki. Macskákat, kutyákat és főemlősöket kevesebb, mint 1 százalékban alkalmaznak.
A brit kutatók a háztartási termékek teszteléséből egyre inkább igyekeznek kivonni az élőlényeket, és általánosságban is szeretnének csökkenteni minden állatokon végzett vizsgálatot. Ez nehéz feladat, ha az Egyesült Királyság továbbra is meg akarja tartani vezető pozícióját a tudományos kutatások terén.
A szakemberek megpróbálják minimalizálni az állatok igénybevételét, és kifejlesztettek egy olyan technológiát, amely segítségével mérhető az élőlényeknek okozott fájdalom, az egerek viselkedését és kifejezéseit ezért számítógépes rendszer használatával figyelik.

Vélemény, hozzászólás?