Posted on Hozzászólás most!

Debrecen – Mitévők legyünk, ha egy kiszolgáltatott kutyát látunk az utcán

Kóbor kutyák Debrecenben is vannak, de olyan jobb érzésű emberek is akadnak, akik szívesen segítenének rajtuk. Nem tudni azonban hogy a jószág valóban igényli-e az állatbarátok jóakaratát; az a kutya, amelyik már megszokta az utcát, támadásnak vélheti a közeledésünket.
Nemrégiben egy németjuhászt találtak a Segner tér környékén, többször is felbukkant, az autók között ballagott, nemcsak a saját testi épségét, hanem az autósokét is veszélyeztette. Arra sem reagált, ha megpróbálták ledudálni őt az útról. Egy kisebb társaság segíteni akart rajta, de a mentőcsapat nem tudta, mit tegyen. Nem ritka az ilyen eset. Ha valaki meg akarja menteni a hasonló bajba keveredett állat életét, sokszor tanácstalan, fogalma sincs, kitől kérjen segítséget. Ilyenkor célszerű az állatvédőket, vagy ha úgy tetszik, az állatmentőket hívni, de a Debreceni Közterület-felügyelet is elviszi a jószágot.
Debrecenben évek óta működik az Együtt az Állatokért Közhasznú Egyesület, mely próbál segíteni, ám ők sincsenek könnyű helyzetben. Bíró Éva állatmentő telefonja naponta negyvenszer is megcsörren, a hívások nagy része segélykérő bejelentés.
– Az egyesületben egyedül foglalkozom állatmentéssel, akár éjszaka is kocsiba ülök. Általában azokhoz a hívásokhoz megyek ki, amiknél biztos, hogy az állat életveszélyben van, sérült, vagy a telefonáló egyértelműen azt állítja, befogható, megközelíthető a jószág – magyarázza Bíró Éva.
Az egyesületnek szelektálnia kell az esetek között, mivel a menhelyen már most teltház van, de ennek ellenére érdemes őket hívni.
– Kevés a kennel, ám folyamatosan szabadulnak fel helyek, sokan visznek el tőlünk kutyát. Csak ilyenkor tudjuk fogadni a kóbor állatokat. Még mindig többen érkeznek, mint amennyit elvisznek közülük, így az is nagy segítség lenne, ha legalább ideiglenesen helyet találnánk nekik. Ilyenkor mindig az egyesület állja az orvosi és élelmezési költségeket – tette hozzá Bíró Éva. Tovább a teljes cikkre

Vélemény, hozzászólás?