Posted on Hozzászólás most!

Delfinek vetődtek partra Boston mellett

A Nemzetközi Állatjóléti Alap szerint körülbelül hatvan állat került partra múlt csütörtök óta Bostontól délre, Cape Codnál. Eddig 19 delfint sikerült megmenteni és visszaengedni a tengerbe, 27 viszont a parton kimúlt. További 32 állatnak már csak a teteme érte el a partot.
Katie Moore, a tengeri emlősök mentésével és kutatásával foglalkozó csapat vezetője szerint a jelenség az előző évekhez képest nagyon szokatlan méretű, hiszen eddig évente legfeljebb egy delfint vagy egy csoportot találtak. “Ez most olyan, mintha a partra vetődések egymást követték volna” – mondta a szakértő. Kerry Branon, az Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) szóvivője szerint a januártól áprilisig tartó időszak a delfinek többszörös partravetődésének szezonja, Cape Cod pedig világszerte az egyik legjellegzetesebb helyszín erre.
A delfinek partra kerülésének jelensége évszázadok óta megfigyelhető, a kutatók azonban még mindig csak próbálják megfejteni, mi hozza a delfineket az év ezen szakában Cape Codra. A szakértők szerint csoportjelenségről lehet szó: ezeket a tengeri emlősöket ugyanis a csoportgondolkodás irányítja, tehát előfordulhat, hogy egyetlen, a sekély vízbe került állatot követett tucatnyi más delfin.
A tengerbiológusok az életben maradt állatokat visszaszállítják a mélyebb vizekre. Előtte vizsgálják rajtuk a stressz tüneteit, illetve erőnlétüket és ellátják őket elektronikus azonosítóval. Forrás: Greenfo.hu

Vélemény, hozzászólás?