Posted on Hozzászólás most!

Demonstrációra készülnek a sertéstartók

Amennyiben a sertéstartók gondjait ismertető, a miniszterelnökhöz írt nyílt levélre nem kap érdemi választ a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ), úgy két hét múlva a figyelemfelhívó tiltakozások szervezésébe kezd, amelyeket a fővárosban kívánnak megtartani – mondta Sákán Antal, az MSSZ elnöke pénteken az MTI-nek.
Az MTI-hez pénteken eljuttatott levélben az MSSZ elnöke részletezi, hogy jelenleg minden egyes előállított sertésen a gazdáknak 6-8 ezer forint veszteségük van. Azaz az önköltség kilogrammonként élő súlyban számolva 370 forint, míg az értékesítési ár 300 forint. Emiatt elindult az állományok kivágása, ami akár 1,5 millió sertést is jelenthet, amely a hazai állomány 50 százaléka”.
Többek között kitér arra példaként említve, hogy az állomány drasztikus fogyása miatt a magyar sertéshús helyett például drága német importot kell majd behozni az országba – mivel nem éri meg a drága takarmányárak miatt sertést tenyészteni -, több tízezer magyar munkahelyet veszélyeztetve.
Ezért például javasolják a megduplázódott gabonaárak miatt, hogy a kormány vásároljon fel a Tartalékgazdálkodási Igazgatóságon keresztül a nehézhelyzetben lévő gazdálkodók számára 100 ezer tonna kukoricát. Így segítve a rászorulókat.
Emellett kérik még többek között azt is, hogy a múlt évi állatjóléti támogatást – a sertés és a baromfi – ágazatnak azonnal fizessék ki teljes összegben.

Vélemény, hozzászólás?