Posted on Hozzászólás most!

Diéta kell a kövér macskának

Manapság a család kedvenceként élő házimacskák jelentős hányada ugyanúgy súlytöbblettel él, mint gazdájuk többsége, és ez az állatorvosok szerint sok egészségügyi gondot okoz a macskatársadalomban is. Skót kutatók macskatápot gyártó cégek jelentős anyagi támogatásával eredményes étrendi változtatást dolgoztak ki az optimális macskasúly megtartására.
A jómódú társadalmak egyik legnagyobb gondja a mind több többletsúllyal élő, sőt kövér ember, de ez a probléma már a gyerekek korosztályát is világszerte érinti. Nemrég az ázsiai országokban nagy médiavihart kavart az a hír, hogy a gazdagok gyermekeit nevelő indiai magániskolák tanulóinak 70 százaléka elhízott, miközben az országban gyerekek százezrei éheznek.
Az Egyesült Államokban és az Európai Unió országaiban a statisztikai adatok szerint a házimacskák körében is mind több a kövér. Aberdeenben Penelope Morris és munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen étrendi módosítással lehetne a cicák testsúlyát hízás nélkül megtartani anélkül, hogy éheztetnék a család kedvenceit.
A Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition júniusi számában megjelent tanulmányban a munkacsoport eleve hangsúlyozta, hogy az emberekhez hasonlóan a cicák esetében is az igazi nehézség nem egyszerűen a testsúly csökkentése, hanem fogyás után az alacsonyabb súly megtartása.
A vizsgálatban 27 házimacskát a megszokottnál 20 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmazó étrendre állítottak. Ez sikeres súlycsökkenést eredményezett. Ezt követően a cicák ismét annyit ettek a macskatápból, mint korábban, de a csoport egyik felének kosztja csupán tíz százalék folyadékot tartalmazott, a másik csoport pedig 50 százalék víztartalmú diétára került.
A vizes koszton lévő macskák sokkal kisebb mértékben és lassabban nyerték vissza “túlsúlyukat” és lényegesen többet mozogtak, mint a száraz macskatápot evők.
Morris szerint az angolszász országok macskáinak fele elhízott vagy kövér, ezért vizsgálatuk macska- közegészségügyi eredménye igen jelentős.
Amerikai állatorvosok szerint az Egyesült Államokban a macskák 35%-a túlsúlyos vagy kövér.
Ha egy macska súlya az ideálisál 15%-kal nagyobb, túlsúlyosnak minősül. Ha 25%-kal lépi túl az ideálist, akkortól fogva “hivatalosan” is kövérnek számít. Mivel azonban nincsen standard mérete a macskáknak, és az ideális testsúly fogalma is problematikus, elég nehéz megállapítani, mennyi is az a bizonyos 15, vagy 25 százalék.
Egy amerikai állatorvos, Patrick Mahaney pontozza a macskák állapotát, mely pontszámba a súlyt is beleszámítja. A Body Condition Score (BCS) 9 pontos számítása alapján az 1-es kórosan sovány, a 9-es pedig extrémen túlsúlyos. Az ideális állapotú macska 5 pontot kap. Amelyik macska 5 és 7 között van, túlsúlyosnak számít, 7 fölött pedig kövérnek.

Vélemény, hozzászólás?