Posted on Hozzászólás most!

Dohányzó majom

A hatvan kilogrammot nyomó Omega soha nem mászott fára, és még csak fajtársaival sem találkozott libanoni élete során. Rossz szokása volt viszont, hogy elszívta azokat a cigarettákat, amelyeket az állatkert látogatói dobtak be ketrecébe.
“A csimpánz még most is rendszeresen dohányzik, ha valaki odadobna neki egyet, azonnal ráharapna” – mondta az Animals Lebanon nevű állatvédő csoport igazgatója.
Omega mentőakciójának szervezői rámutattak: ez az első alkalom, hogy megmentettek egy csimpánzt Libanonban, ahol gyakorlatilag nem léteznek állatokat védő jogszabályok.
Fiatalabb éveiben a dohányos majom egy étteremben gondoskodott a vendégek szórakoztatásáról, cigarettát szívott és vízipipával szolgált a fogyasztóknak. Amint nagyobb lett, bezárták és az állatkertbe került. Életének utóbbi tíz évét ott töltötte, egy 40 négyzetméteres ketrec volt a lakhelye.
Az Animals Lebanon próbál hatni a közel-keleti ország kormányára, hogy Libanon csatlakozzon a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezményhez (CITES), amelytől a térségből már csak Irak és Bahrein maradt távol. A szervezet emellett el akarja érni, hogy szabályozzák a főemlősök behozatalát.
Csimpánzokat és más veszélyeztetett fajok egyedeit gyakran csempészik be a Közel-Keletre, ahol aztán magánállatkertekben és szállodákban mutogatják őket, vagy kereskednek velük.
Az Animals Lebanon hat hónapja figyelt fel az Omega otthonául szolgáló állatkertre, az elmúlt fél évben sikerült meggyőzni a tulajdonost, hogy zárja be a létesítményt, és találjon új otthont az állatoknak.
Omega új lakhelye a brazíliai Sao Paolóban lesz, a majom hétfőn az Emirates légitársaság járatán indult útnak.

Vélemény, hozzászólás?