Posted on Hozzászólás most!

Dr. Diószegi Zoltán

Kis túlzással állíthatjuk róla, hogy olyan, akár a filmbéli dr. Dolittle, aki ért az állatok nyelvén. Számára a szakmája mindennapos kihívás, míg másoknak valóságos csoda.
Az állatbarátok országszerte ismerik dr. Diószegi Zoltán nevét aki évtizedek óta Budapest belvárosában, a Szent István Egyetem Állatorvos-tu- dományi Karának Kisállatklinikáján ment életeket. A neves specialistáttát nemrég meglátogatuk a munkahelyén, egy “átlagos” hétköznapon. Nem kis meglepetésünkre már kora reg gel tele volt a váró rémült és értetlen tekintetű házi kedvencekkel és aggodalmaskodó gazdáikkal.
örökre belém égett egy súlyos csonttörést állítottak helyre. Meghatározó élmény volt látni, hogy egy törött lábból csinálnak egy használható, jól működő végtagot Ez indított el az úton, és talán ez egyértelműsítette bennem, hogy az ortopédia felé veszem az irányt – mesélte.
Csimpánzt, medvét és tigrist is operált már Ahogy az orvosok általában, ő is precíz, és a munkájában igazi maximalista. Mint mondta: szerencsésnek tartja magát.
Miért határod az ortopéd! *-v A doktor úr nagy szeretettel fogadott minket. és te- . keltbe a rendelőjét- ahol már lázasan folyt a m ánk – – két vizsgálat kell végezni – mondta, miközben közölte az éppen vizsgált kutya, öcsi gazdáival, hogy pár órán belül már túl is lesznek a műtéten. – Tapasztalataim szerint sok esetben a hála viszont nincs arányban az elvégzett munkával. A tulajdonos aem tudja megítélni, hogy amit épp csinálok, az mekkora dolog. Ezen egyébként jókat szoktam mosolyogni. Sokszor előfordul, hogy elvégzek egy rutinműtétet, ami nem megerőltető, de a hála és a köszönet mégis óriási. Persze ez fordítva is igaz: tudom, hogy nehéz, bonyolult operáción vagyok túl ami a vártnál sokkal jobban sikerült, és mégsem látom rajtuk a hálát.
A beszélgetés alatt sorra érkeznek a sánta és bicegő állatok. A gazdáik láthatóan tökéletesen megbíznak a doktor tudásában. A bizalom nem alaptalan, hiszen ő az egyik legtapasztaltabb és legprofibb ortopéd szakember.
– Amióta ezen a pályán vagyok, hatalmas fejlődésen ment keresztül a szakterületem. A tanulás persze soha nem érhet véget! Évente legalább egyszer, szinte kötelező jelleggel külföldre utazom továbbképzésre. Emellett bizonyos esetekben a Fővárosi Állatkert betegeit is ellátom, így különlegesebb állatokkal is kapcsolatba kerülök Operáltam már csimpánzt illetve medvét is. – Ma már megvisel az, amikor ezt közölnöm kell a szerető gazdival. Olyankor nem kellenek szavak, pontosan látom, hogy mit éreznek. Ezen keresztül tudok terheket szerezni, amelyeket aztán egy darabig cipelek magammal. Ha kilépek a klinikáról sokáig nem vagyok önmagam, velem vannak az aznapi dolgok. Nem lehet egyik pillanatról a másikra elengedni őket.

Vélemény, hozzászólás?