Posted on Hozzászólás most!

Dráguló sertések, növekvő húsipari veszteségek

Nőnek a sertésfelvásárlási árak az Európai Unióban és Magyarországon, de e változással a húsárak nem tartanak lépést – derül ki a Pick Szeged Zrt. elemzéséből. Ezért a vágóhidak és a sertésfeldolgozók kénytelenek lenyelni az alapanyagárak növekedését, és ez számukra jelentős veszteséget okoz. Piaci hírek szerint átrendezheti az európai iparági erőviszonyokat, hogy a Danish Crown dán húsipari óriás németországi terjeszkedést fontolgat. Japánban eközben súlyosbodott a száj- és körömfájás járvány, már több mint 100 ezer állatot kellett leölni. A teljes anyagot Heti piaci elemzések című rovatunkban olvashatják.
A hazai piacon az elmúlt héten 290 forintos kilogrammonkénti ár volt a jellemző az E-minőségű sertésekre és e hétre további emelkedés valószínűsíthető. Európában a meghatározó német jegyzés 2 centtel növekedett kilónként, e hétre pedig 3-5 centes drágulás várható. A húspiacon ugyanakkor továbbra sem látszódnak az élénkülés jelei, a belföldi és az export árak is nyomottak. Így az élőárak emelkedését a vágóhidak és a feldolgozók a kapacitásaik kihasználása érdekében kénytelenek megfizetni, és ez jelentős veszteséget okoz a számukra.
Piaci információk szerint a Danish Crown dán húsipari óriás németországi terjeszkedést fontolgat. Eközben az USA sertéstenyésztőinek örömére Kína feloldotta a 2009. áprilisa óta tartó beszállítási tilalmat és május 1-től megindulhattak az amerikai szállítások a távol-keleti országba. A hírek szerint – ellentétben a korábbi jelentésekkel – Japánban súlyosbodott a száj- és körömfájás járvány, az ország mintegy tízmilliós sertésállományából 105,5 ezer darab leölését rendelték el. A járvány megjelent Hong Kong-ban is.

Vélemény, hozzászólás?