Posted on Hozzászólás most!

Egekbe repítheti a tojás árát az új állatvédelmi szabályozás

A tojástermelők szerint jövőre luxuskörülmények között kell tartani a szárnyasokat az új állatvédelmi rendelet miatt, ezért a jelenleg darabonként 38-40 forintba kerülő tojás ára tovább emelkedhet – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Európában túltermelési válság keletkezett, és ezért tavaly húsvéttól idén szeptemberig a termelők önköltségi ár alatt értékesítettek – mondta a műsorban Végh László, a Tojástermelők Szövetségének elnöke.
Szerinte már tavasszal látható volt, hogy emiatt kevesebb csirkét telepítettek, ősszel pedig többen abba is hagyták a termelést. Mostanra egy viszonylagos hiány keletkezett – fogalmazott. De nemcsak a korábbi túltermelés miatt emelkedett a tojás ára, hanem az euró drágulása miatt is, magyarázta a további okokat a szakember. Magyarországon jelenleg 4 millió 200 ezer tyúk van, ez 75 százalékban elégíti ki a hazai fogyasztást, a további 25 százaléknyi igényt importból kell fedezni. A termelői ár a nyárihoz képest 6-7 forinttal emelkedett.
A januártól életbe lépő új állatvédelmi rendelet is valószínűsíti a további tojásdrágulást. A régi típusú ketrecekben nem lehet már tojótyúkot tartani, ezért a 350 tyúknál többet tartó termelőknek az eddigi tartástechnológiát le kell cserélniük. A korábban megengedett 550 helyett 750 négyzetcentiméteren kell tartani az állatokat, a ketreceknek nagyobb belmagasságúnak, a talprácsnak pedig kisebb lejtésűnek kell lenniük. Ülőrudat, tojóházat, karomkoptatót is be kell szerelni, és homokozónak, műfűnek is lennie kell a ketrecekben. Önköltségi áron ez tojásonként mintegy 2 forint emelkedést jelent majd. Az új állatvédelmi rendelettel Végh László nem ért egyet, véleménye szerint ezentúl luxuskörülmények között kell tartani az állatokat, amit túlzásnak nevezett – írja az Agromonitor.hu

Vélemény, hozzászólás?