Posted on Hozzászólás most!

Egészségkárosító lehet a genetikailag módosított élelmiszer

Egyre több vitát váltanak ki a géntechnológiával módosított élelmiszerek – állítják francia kutatók, akik génmódosított kukoricával etetett patkányokon kimutatták, hogy az egészségügyi károkat okoz az állatokban, beleértve a vese és a máj károsodását, illetve daganatok kialakulását – számol be a Los Angeles Times.
Ráadásul a szakértők szerint a legnagyobb probléma, hogy a legtöbb genetikailag módosított élelmiszer címkéjén nem tüntetik fel a génmanipulált alapanyagokat. Genetikusok szerint azonban ezek általában csak kis mértékben vannak jelen az ételekben, így módszertani problémákat is felvet a kérdés.
A tanulmány keretében kétszáz patkányon vizsgálták a génmódosított ételek egészségügyi hatását. Egy részük hagyományos, más részük GMO-s kukoricát kapott. A két éves vizsgálat során a génmódosított ételt kapott patkányok hímjeinek 50, nőstényeinek 70 százaléka pusztult el. Ezalatt a másik csoportban az arány jóval kevesebb, hímek esetében 30, nőstények esetében 20 százalék volt. A nőstények esetében nagy arányban fejlődött ki emlődaganat azoknál, akik a GMO-s csoportba tartoztak. Emellett e csoport tagjainak 2,5-5-ször nagyobb esélyük volt májbetegségek kialakulására.
OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?