Posted on Hozzászólás most!

Egy pelikán az HBO új hőse

Az HBO újabb saját gyártású dokumentumfilmje egy pelikán történetét meséli el, amely az állatvédők jóvoltából túlélte az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját, a Mexikói-öbölben történt olajszennyezést.
A louisianai partokon honos és az állam egyik jelképeként ismert barna gödény (más néven tengeri barna pelikán) nem először került veszélybe az ember tevékenysége miatt: a harmincas évek végén azért pusztult tömegével, mert megette azokat a halakat, amelyek a Mississippi permetezőszerrel szennyezett vizéből érkeztek. 1963-ra teljesen eltűnt Louisiana államból, a biológusok csak 1969-ben telepítettek vissza pár példányt Floridából. A barna gödény ezután még negyven évet töltött a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat tömörítő Vörös Listáján, mire 2009 novemberében – a populáció megfelelő mértékű szaporodásával – lekerülhetett onnan.
Alig öt hónappal később, 2010 áprilisában felrobbant a Mexikói-öbölben a British Petrol olajcég egyik fúrótornya, ami tizenegy ember és megszámlálhatatlan mennyiségű állat halálát okozta. Az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája után – melynek során naponta több millió gallon olaj került az óceánba és a partokra – csupán a barna gödények közül hétezer példány pusztult el, de a kékúszójú tonhalak és az atlanti fattyúteknősök állománya is jelentősen megcsappant.
A 895. pelikán megmentése – A hivatásos állatvédőknek a helyi önkéntesek segítségével végül is 894 barna gödényt sikerült megmenteniük három hónap alatt. Az HBO saját gyártású dokumentumfilmje a 895. pelikán történetét meséli el, amely megmentőitől – Louisiana állam rövidítésével kiegészítve – az LA 895 nevet kapta.
A történetet a madár szemszögéből ismerhetik meg a nézők: LA 895-re tízhónaposan, olajtól beborítva találnak rá az állatvédők, akik aztán egy vadállat-rehabilitációs központba szállítják. A kis pelikánt itt próbálják megtisztítani az olajtól – ami látszólag egyszerű művelet, de a madárra körülbelül olyan fizikai terhelést ró, mintha egy embernek a maratont kéne lefutnia. Ezután következik a felhízlalási szakasz, majd a természetbe való fokozatos visszaszoktatás, amit külön nehezít, hogy a központot hurrikánveszély fenyegeti, így a pelikánt és a többi állatot át kell menekíteni egy másik helyszínre. LA 895 végül is több mint tíz hónapot, vagyis addigi élete felét tölti mesterséges környezetben, majd – tizennégy társával együtt – egy távolabbi szigetre szállítják, ahol egy már meglévő pelikánkolóniához csatlakozik.
A téma érzékeny feldolgozásának köszönhetően nemcsak LA 895 személyisége rajzolódik ki, de a Mexikói-öböl több ezer veszélyeztetett állatának a sorsa is; közvetve pedig minden élőlényé, amely valaha is veszélybe vagy akár a kihalás szélére került az ember miatt.
Az alkotóról – A 895. pelikán rendezője és producere, Irene Taylor Brodsky nem először dolgozik az HBO-val: első egészestés dokumentumfilmjében, a Hear and Nowban siket szülei történetét meséli el, akik – egy műtét után – hatvanas éveikben járva ismerkednek a hangokkal; a The Final Inch című munkája pedig a harmadik világban játszódik, és az egészségügyi munkások küzdelmét mutatja be a gyermekparalízissel. Előbbi alkotása megkapta a Sundance Filmfesztivál közönségdíját, utóbbit pedig Oscar-díjra is jelölték.
A 895. pelikán december 8-án, csütörtökön 23:00-tól látható az HBO műsorán- Forrás HBO.hu

Vélemény, hozzászólás?