Posted on 1 hozzászólás

Egymillió dollárt kap, aki bizonyítja, hogy működik a homeopátia

James Randi, egykori bűvész, a nemzetközi szkeptikus mozgalom egyik legismertebb alakja a Magyarországon is megtartott 10:23 nap alkalmából bejelentette, hogy egymillió dollárt ajánl fel a saját vagyonából annak, aki tudományosan ellenőrzött körülmények között, minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy a homeopátiás szerek valóban működnek, és nem csupán a placebóeffektet használják ki.
Randi, illetve alapítványa, a JREF 1968 óta tartja hasonló felajánlását a világ parafenoménjai felé (eredetileg egy száz dolláros fogadásként indult egy rádióadásban), de a pénzt azóta sem vitte el senki. Több alkalommal fogadták el a kihívást közismert, vagy hírnévre vágyó parafenomének, akár több millió néző előtt a CNN-en, ahol Larry King talkshow-jában rendszeres vendég volt Randi, de az utolsó pillanatban mindig kihátráltak a tudományos teszt elől.
A homeopátiát azért támadják a szkeptikusok, mert tudományos vizsgálatok sosem igazolták a sokmilliárdszorosra hígított, gyakran az eredeti hatóanyagból egyetlen molekulát sem tartalmazó szerek hatékonyságát. A homeopaták azt állítják, nem is szükséges a hatóanyag, mert a víz átveszi annak információtartalmát, és ezzel gyógyít. A vizsgálatok hiánya ellenére több országban gyógyszerként árulják az ilyen szereket, a teljes piacukat évente több milliárd dollárra becsülik a szakértők.
Magyarországon a homeopátia 1990-ig tiltva volt, azóta újra engedélyezik. Egy 1997-es miniszteri rendelet alapján itthon csak orvosok gyógyíthatnak homeopátiával.

1 thought on “Egymillió dollárt kap, aki bizonyítja, hogy működik a homeopátia

  1. Szerintem inkább összefogás kéne homeopátia és gyógyszeripar között. De ez a bemutatósdi inkább valóban csak hajcihő, ahogy az alább cikk címe is jelzi: http://homeomami.blog.hu/2011/02/08/a_gyogyito_szandek

Vélemény, hozzászólás?