Posted on Hozzászólás most!

Egyre több bűntett van a maffia számláján

A nemzetközi maffiaszervezeteknek egyre nagyobb a szerepük a zöld bűnözésben, például a védett állatok csempészetében, mivel az ellenőrzés gyenge, a kockázatok viszonylag csekélyek, a kecsegtető haszon pedig óriási: 4000 milliárd forintos üzletről van szó.
Egyre jobban belefolynak a szervezett bűnözői csoportok az elefántcsont-csempészetbe, az illegális halászatba és más “zöld” bűncselekményekbe. A bűnszervezetekre korábban a drogkereskedelem, a zsarolás, a gyilkosságok és lopások voltak jellemzők – hangzott el a nemzetközi rendőrszövetség, az Interpol Katarban zajló 79. általános gyűlésén.
“A területen aktív bűnözők láthatóan nagyon szervezettek… A környezettel kapcsolatos bűncselekmények rendszerint átszelik a nemzetközi határokat és a nemzeti igazságszolgáltatási kereteket. A maffiaszervezetek egész vagyonokat fektetnek be például a védett állatok csempészetébe, mert tudják: a profit ugyanakkora, mintha kábítószerrel kereskednének, de lebukás esetén a kiszabható büntetések jóval kisebbek” – hangsúlyozta David Higgins, az Interpol környezeti bűnözési programjának menedzsere.
John Sellar, a CITES zöld bűnözés elleni programjának egykori vezetője szerint “az emberek nem tudják elképzelni, hogy mekkora pénz van vadállatok testrészeinek csempészetében. Még mindig túlságosan is gyakran él a fejekben az a kép, hogy helyi orvvadászok kimennek a terepre, és lelőnek bármit, amit csak találnak. Ezzel szemben a valóság az, hogy professzionális bűnözők valóságos hálózatokat hoztak létre, amelyek keretében hatalmas mennyiségben lőnek ki vadállatokat, és kereskednek testrészeikkel” – mondta el a skót rendőrség volt munkatársa.
Sellar elmondása szerint már éppen kezdték meggyőzni a rendőrséget és a vámosokat a környezeti bűnözés fontosságáról, “amikor jött 2001. szeptember 11., és hirtelen visszaléptünk egy évtizedet… Csak mostanában kezdünk visszatérni a korábbi kerékvágásba”. Ennek egyik jele az, hogy az általános gyűlésen az Interpol tagszervezetei határozatot hoztak arról, hogy egyhangúlag támogatják a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) célkitűzéseit, és harcot hirdetnek a környezeti bűnözés ellen.
A vadállatcsempészet évente legalább 20 milliárd dolláros (4000 milliárd forintos) forgalmat bonyolít, egyedül elefántcsontból évi akár 20 millió dollár (4 milliárd forint) értékben is lefoglalhatnak illegális készleteket világszerte – közölte Samuel Wasser, a seattle-beli Washingtoni Egyetem kutatója.
Higgins szerint a zöld bűnözés akkora üzlet, hogy maffiacsoportok helikoptereket bérelnek csak azért, hogy Afrika déli részén elefántokra és az orrszarvúakra vadászhassanak. “2005-ben történt meg, hogy az ausztrál haditengerészet egészen a dél-afrikai hajóút feléig üldözött egy hajót, amelyről a súlyosan veszélyeztetett patagóniai fogast (Dissostichus eleginoides) halászták. Ezért a halért óriási pénzt fizetnek a feketepiacon. Ez az eset is mutatja, az orvhalászok a világ végére is elmennek a fogásért” – tette hozzá az Interpol környezeti bűnözési programjának menedzsere.

Vélemény, hozzászólás?